Nová výstava představuje tradiční plzeňské hospody

13.05.2017 8:00

Jak se v Plzni pilo pivo před více než 100 lety prozrazuje právě zahájená výstava. Koná se nejen v pivovarském muzeu, ale i na nádvoří pivovaru a ve vybraných hospodách.

ilustracni foto_historicke lahve

Výstava s názvem Plzeňské hospody aneb Z pivovaru za štamgasty, představuje historii místních hospod, hotelů a hostinců, které stály na začátky úspěšného příběhu plzeňského piva.

 "Výstava nás pomocí dobových fotografií a autentických předmětů přenese do doby konce 19. a počátku 20. století, první světové války i první republiky. Lze se tak vcítit do  společenského života v Plzni v té době, nasát atmosféru dobových výletních hostinců, vináren, kaváren, hotelů  z pohledu  hostinských i štamgastů,“ sděluje autorka výstavy Markéta Maškovská.

Mezi exponáty je řada zajímavostí ze soukromých sbírek plzeňských sběratelů, kteří je věnovali nebo zapůjčili. "Získali jsme tak nových 316 kousků. Nejhodnotnějšími předměty jsou sklenice s malovaným logem Pilsner Urquell z 20. let minulého století nebo sbírka nádobí z historické hospody U Knoblochů nebo z restaurace Elektra. K Výzvě se přidali i zaměstnanci Plzeňského Prazdroje,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Expozici v Pivovarském muzeu v Plzni si můžeme prohlédnout do konce roku. Doplňují  ji panely na nádvoří pivovaru s příběhy významných plzeňských hospod a hotelů, které čepovaly pivo Pilsner Urquell v minulosti a čepují ho i dnes. K vidění tu budou do konce letošního září. Menší část výstavy se odehraje ve vybraných plzeňských hospodách, kde se hosté dozvědí o historii každého z podniků.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24