QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová Západočeská galerie vyjde na víc jak 800 milionů - VIZUALIZACE

23.05.2017 7:01

Podle aktuálních odhadů vyjde stavba nové galerijní budovy U Zvonu v Plzni na zhruba 820 milionů. Podstatnou částí by se na tom měl podílet stát. Čtěte podrobnosti!

nova_budova_u_zvonu
nova_budova_u_zvonu0923_1213_2341_0003

Téma stavby nové Západočeské galerie v Plzni je doslova letitým evergreenem. Teď to vypadá, že by se ledy přece jen mohly hnout. Rada Plzeňského kraje v pondělí odsouhlasila podepsání memoranda ohledně spolupráce s městem Plzní a ministerstvem kultury na realizaci projektu.

"V uplynulých letech byly hledány zdroje finanční podpory pro výstavbu nové budovy pro Západočeskou galerii v Plzni, náklady na stavbu byly aktuálně vyčísleny na 820 000 000 Kč s DPH. Na základě aktuálních jednání se zástupci Plzeňského kraje, přislíbilo Ministerstvo kultury ČR v souladu s platnou ´Státní kulturní politikou na léta 2015-2020 (s výhledem do roku 2025)´, že se na financování výstavby nové budovy Západočeské galerie bude podílet významnou měrou též Česká republika prostřednictvím Ministerstva kultury ČR," informovala mluvčí kraje Alena Marešová.

Podíl ministerstva kultury by měl dělat celkem 480 milionů v podobě čtyř plateb, a to v období let 2018/2019 - 2021/2022. Pozemky, kde galerie vyroste, jsou města. To je kraji prodá za symbolickou 1 korunu.

Projekt je v podstatě hotový a už od roku 2009, kdy byla vyhlášená architektonická soutěž, se jen hledají peníze. Podoba galerie je jasná. Stále je aktuální návrh architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře (viz vizualizace).

"V nové budově je počítáno s kvalitními, moderně vybavenými depozitáři, odpovídajícími soudobým muzejním standardům. Projekt pamatuje i na příruční depozity a prostory pro předávání uměleckých děl k výpůjčkám, což galerie za zastávající situace nemůže řešit jinak než s velkými obtížemi a improvizovaně. Součástí bude též bohatá knihovna, která bude sloužit odborné i laické veřejnosti, restaurátorské a konzervátorské dílny s náležitým vybavením na úrovni srovnatelné s institucemi podobného významu; v návrhu nové budovy je pamatováno na přednáškový sál i na prostory pro pořádání workshopů," dodává mluvčí Plzeňského kraje.

Vizualizace: Západočeská galerie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24