QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Novinka na Plzeňsku! Dobřany vykázaly z města kamiony!

20.09.2018 14:07

Kamiony nově nesmí projíždět přes Dobřany na jižním Plzeňsku. Začal platit nový zákaz. Vozidla nad 12 tun způsobovala ve městě hluk a zhoršovala kvalitu ovzduší.

FOTO_Pavel Němeček (11)

Silnice druhé třídy číslo 180, která je hlavním průtahem přes Dobřany, je osazená novými značkami. Ty zakazují průjezd městem tranzitní dopravě nad 12 tun. 

Radnice se o zákaz snažila tři roky. Teď se to podařilo. Zákaz už platí oficiálně po tom, co se v posledních dnech osazovalo dopravní zančení.

Město muselo zpracovat směrový dopravní průzkum, který se stal podkladem pro další jednání. Jeho výsledky ukázaly na fakt, že přes Dobřany si zkracuje cestu řada řidičů, kteří by měli použít silnice první třídy číslo 26 a 27 a dálnici D5.

"Z 600 nákladních aut jich projíždělo 480, podíl tranzitu na celkové dopravě tak činil neuvěřitelných 80%,“ uvedla místostarostka Lenka Tomanová.

Už během několika dnů se obyvatelům ulevilo. "Město Dobřany je na seznamu lokalit se zhoršenou kvalitou ovzduší, největším problémem jsou látky z dopravy, úbytek kamionů tak určitě pomůže zdraví obyvatel,“ dodal starosta Martin Sobotka.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24