QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nový jízdní řád přinese změny. V regionu přibydou autobusové spoje

08.12.2016 13:31

Už o víkendu začnou platit nové jízdní řády. Změny se chystají i v Plzeňském kraji. Cestující by ovšem měly potěšit. Kde se dočkají největšího zlepšení?

FOTO_QAP_CZ (20)

Nové jízdní řády začnou platit v neděli 11. prosince. Se změnami by měli počítat i cestující autobusy veřejné dopravy v rámci Plzeňského kraje. Dobrou zprávou je, že přibyde dost spojů.

Nejvíce změn bude v oblasti Rokycanska. V autobusové dopravě přibyly čtyři nové spoje mezi Radnicemi a Rokycany, více víkendových spojů bude jezdit také mezi Osekem a Rokycany a lepší spojení s Rokycany získají i Svojkovice a Volduchy. Samy Rokycany se dočkají opětovného rozmělnění vlakového spojení na Plzeň, kdy pojedou vlaky každých 30 minut ve špičce – co hodinu rychlíky a co hodinu osobní vlaky.

"V minulých dvou letech půlhodinové rozložení spojů nebylo možné kvůli stavebním pracím na trati,“ vysvětluje Zdeňka Kmochová, jednatelka společnosti POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy dopravy). Kvůli změnám na trati Plzeň – Praha pojedou v odlišných časech i autobusy z Kařeza do Zbirohu. V jiné časy pojedou i osobní vlaky z Chrástu do Radnic, nově budou vybrané spoje přímé až do Plzně bez přestupu v Chrástu. Ani okrajová část rokycanského okresu nepřijde zkrátka – nové spoje pojedou i do Kladrub či Liblína.

Ve zbytku Plzeňského kraje se na řadě tras cestující dočkají dopoledních nových spojů. "Lidé jedoucí od lékařů či z nákupů se dostanou lépe domů,“ dodává Kmochová.

Na Domažlicku pojede v rozšířeném provozu spoj Poběžovice – Mnichov, v klatovském okrese vyjedou autobusy z Horažďovic do Rabí nebo po trase Klatovy – Měčín – Klatovy. Na jižním Plzeňsku pojede jako přípoj k vlakům linkový autobus z Nezvěstic do Nových Mitrovic. Po okružní lince Kralovice – Hlince – Kožlany – Kralovice či z Nýřan do Úherec se cestující svezou v oblasti severního Plzeňska. A v okolí Plzně vyjedou autobusy do Tymákova, Horní Břízy, Chválenic a Losiné. Z Plzně do Horní Bělé (přes Ledce a Tatinou) pak přibyly spoje nejen v pracovní dny dopoledne, ale i o víkendech. Zlepšení veřejné dopravy v Plzeňském kraji bylo možné i díky rušení nevyužívaných spojů, nebo optimalizaci těch velmi málo obsazených.

Další novinkou jsou pro cestující nové informační panely instalované v Rokycanech v budově autobusového nádraží, které informují o odjezdu jak autobusů, tak vlaků z nedaleké železniční stanice. Nový typ panelů je k vidění také na zastávkách v centru Zbiroha, kde jsou instalovány nízkoenergetické inteligentní panely v místě autobusových zastávek. Panely byly financovány z rozpočtu Plzeňského kraje.

Zdroj: POVED

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24