QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Nový památník Díky, Ameriko! už se chystá - AKTUÁLNÍ FOTKY, VIZUALIZACE

14.03.2018 11:53

Nový památník Díky, Ameriko! v Plzni už se začíná budovat. Podle oficiálních plánů by stavba měla skončit v dubnu. Podívejte se na aktuální fotky i vizualizaci!

foto-qap-cz (9)
foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (3)

V podstatě přesně po dvou letech od demolice bude na Americké v Plzni stát nový památník Díky, Ameriko!. Pylony toho původního muselo nechat město odstranit ve druhé polovině dubna v roce 2016 kvůli prasklinám.

Pylony známého pomníku, který byl v krajské metropoli symbolem osvobození americkou armádou a stal se i jedním ze stěžejních míst Slavností svobody, byly v uplynulých letech postupně poškozené. Na začátku roku 2016 se pak objevily praskliny takového rázu, že už památník na jednom z nejrušnějších míst v centru nebyl bezpečný. Město ho tehdy nechalo obehnat plotem a začalo se řešit, co s tím dál (více zde).

V poměrně krátké době se rozhodlo o demontáži sloupů. Ta vyvolala ohromný zájem, na místo dorazily stovky lidí a nechyběla ani dopravní omezení, na reportáž z demolice se můžete podívat zde.

Následně se začalo diskutovat o budoucí podobě náhradního pomníku a zároveň i o dodavateli materiálu, který měl být mnohem kvalitnější než ten původní. Město nakonec pořídilo kameny pro pylony ve francouzském lomu u Saint Salvy de la Balme, zhruba 80 kilometrů od Toulouse. Na konci loňského roku doputovaly do Plzně a nyní už čekají na osazení.

Stavba nového památníku Díky, Ameriko! oficiálně odstartovala v únoru letošního roku. V současné době už na místě probíhají terénní úpravy a demontáže, aby se mohlo začít osazovat. Největší práce by měly probíhat v příštích týdnech. Stavba má být oficiálně ukončená v dubnu a už na začátku května by měl být nový pomník odhalený. Po dvou letech by pak měl být opět dějištěm tradičního pietního aktu při Slavnostech svobody.

Památník Díky, Ameriko! vznikl v letech 1994 – 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou.

památníkfotonavrhovanystavFOTO: QAP.CZ

VIZUALIZACE: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24