Nový přestupní terminál v Šumavské by měl být hotový už příští rok

26.04.2017 15:26

Přestupní terminál v Šumavské ulici v Plzni za víc jak 160 milionů by měl sloužit veřejnosti už v příštím roce. Město chystá obří stavbu spustit již v průběhu léta.

FOTO_QAP_CZ (5)

Na rozsáhlý projekt Přestupní uzel Plzeň/Šumavská – autobusový terminál má město vyblokováno přes 160 milionů. Na stavbu chce ale získat dotace. Předfinancování stavby a vyblokování peněz už schválilo i zastupitelstvo města. Podle plánů by měla být stavba hotová do konce září příštího roku.

"Usnesením zastupitelstva letos v únoru jsme schválili podání žádosti o dotaci na projekt. Pro dodržení předpokládaného konečného termínu dokončení stavby je nutné stavbu zahájit nejpozději 1. srpna 2017, přičemž předpokládaná délka realizace je 13 měsíců. Vzhledem k tomu, že pro dodržení uvedených lhůt je nezbytné zahájit zadávací řízení na výběr zhotovitele stavby a následně i samotnou realizaci stavby ještě před vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace, je navržena výjimka pro použití Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů na financování tohoto projektu v případě, že žádost o dotaci úspěšně projde závěrečným ověřením způsobilosti pro integrované projekty,” vysvětlil ekonomický náměstek Pavel Kotas.

Jestli Plzeň skutečně dostane dotace, bude jasné až řádově za rok. Právě proto se vedení města rozhodlo projekt předfinancovat a zahájit realizaci ještě před přidělením dotace. "Plzeň na základě provedené blokace zahájí zadávací řízení na výběr zhotovitele stavby, přičemž samotné stavební práce budou zahájeny až na výslovný pokyn města jako objednatele. Tento pokyn bude zhotoviteli stavby udělen až poté, co žádost o dotaci úspěšně projde závěrečným ověřením způsobilosti pro integrované projekty," říká mluvčí města Eva Barborková.

O přestupním uzlu v Šumavské ulici se začalo jednat už před sedmi lety. Teď ale přišel nejvyšší čas celý záměr dotáhnout do konce. Souvisí to i s aktuálně probíhajícími stavbami na železničním uzlu. "V roce 2018 bude 1. září dokončena klíčová  část 2. stavby železničního uzlu Plzeň a znovu otevřena Mikulášská ulice pro dopravní provoz. Je v zájmu občanů města, ale především v zájmu občanů Plzeňského kraje, aby v době celostátní změny jízdních řádů veřejné dopravy, mohly být autobusové spoje již vypravovány z nového terminálu. Terminál bude sloužit jak občanům, kteří do Plzně dojíždí za studiem i prací,“ dodává náměstek primátora Petr Náhlík.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24