QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O Betlémské světlo je zájem, podívejte se na fotky z Rokycan

24.12.2016 22:56

Betlémské světlo je o Vánocích stále oblíbenější. Lidé si pro něj chodí na Štědrý den ke kostelům i kapličkám. Tradičně se rozdávalo 24. prosince i v rokycanském kostele.

betlemske svetlo9
betlemske svetlobetlemske svetlo1betlemske svetlo2betlemske svetlo5betlemske svetlo7betlemske svetlo8betlemske svetlo24betlemske svetlo9betlemske svetlo56

Součástí vánočních svátků se postupně stalo i Betlémské světlo. Každoročně si pro něj chodí více a více lidí. Betlémské světlo rozvezli skauti po celé republice 17. prosince. Na různých místech se pak světlo rozdávalo většinou na Štědrý den, někde i před 24. prosincem.

Davy zájemců o Betlémské světlo chodily na Štědrý den i do kostela Panny Marie Sněžné v Rokycanech, kde světlo tradičně skautu rozdávají. Rozdávání Betlémského světla zde zachtil Jaroslav Kreisinger. Děkujeme za fotky.

Tradice Betlémského světla vznikla v sousedním Rakousku v roce 1986. "Malý plamínek, přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v dalekém městě Betlémě, v jeskyni, v níž se narodil Ježíš Kristus, byl dovezen jako poděkování těm lidem, kteří jakkoliv pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Tato nadace pomáhá především zrakově, ale i jinak postiženým lidem a její pracovníci proto chtěli všem svým dobrodincům poděkovat originálním, ale zároveň milým a přátelským způsobem," uvádí se na serveru betlemseksvetlo.cz.

Akce se postupně rozrostla i do dalších evropských států. Do naší republiky ho z Vídně do Brna dováží skauti z brněnského střediska „Řehoře Mendla“. "Ve třetí adventní sobotě je pak Betlémské světlo rozváženo za spolupráce Českých drah do celé republiky, aby pak na Štědrý den bylo rozneseno do kostelů, domovů důchodců, nemocnic, hospiců a rozdáno sousedům, přátelům, rodinám, osamělým lidem… prostě všem, komu chceme udělat radost maličkým dárkem, spojeným s úsměvem a ujištěním, že nejsou ve světě sami," uvádí betlemskesvetlo.cz

foto: Jaroslav Kreisinger

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24