QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O přípravné třídy na školách v Plzni je zájem. Otevře se jich šest

30.05.2016 7:58

Na příští školní rok budou na celkem šesti školách v Plzni otevřené přípravné třídy pro děti, které mají například odklad nástupu do první třídy. Kolik v nich usedne dětí, zatím není jasné.

QAP_FOTO (1)

Na příští školní rok, tedy rok 2016/2017, bude v Plzni otevřeno celkem šest přípravných tříd. Zejména jsou určené dětem, které mají odklad školní docházky. Přesné počty předškoláků v těchto třídách budou známé až v červnu. Rodiče mají totiž do konce května čas požádat o odklad.

Zřízení tříd schválila rada města na celkem šesti školách. "Třídy jsou určeny pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, přednostně však pro děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky. V Plzni se přípravné třídy osvědčily, navštěvuje je více než stovka dětí," říká mluvčí magistrátu Eva Barborková.

"Podle ředitelů jsou tyto třídy přínosem, pomáhají odstraňovat nezralost a vyrovnávat vývoj dítěte, ze strany rodičů je na ně kladný ohlas. Na některých našich školách fungují řadu let. Například na 7. základní škole byla přípravná třída založena v roce 1993, od té doby je tam k dispozici, přičemž kvůli malému počtu dětí nebyla otevřena jen ve třech školních letech,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková.

V příštím školním roce má přípravou třídu schválenou 7. základní škola a mateřská škola, 13. základní škola, 16. základní škola a mateřská škola, 17. základní škola a mateřská škola, Bolevecká základní škola a 22. základní škola. Přípravná třída se otevírá pro minimálně 10 dětí, přičemž nejvíc v ní může usednout 15 dětí. Hned tři přípravné třídy má 16. základní a mateřské škole v Plzni.

O tom, kolik nakonec celkově do přípravných tříd nastoupí dětí, bude jasné až v příštích týdnech. "Podle platné legislativy mohou zákonní zástupci dětí požádat do 31. května o odklad povinné školní docházky a tudíž se rozhodnout, zda dítě nastoupí do 1. třídy nebo bude navštěvovat například mateřskou školu či přípravnou třídu při základní škole," vyvsětluje Eva Barborková.

O zařazení do třídy pak rozhoduje ředitel školy po žádosti rodičů a doporučení školského poradenského zařízení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24