QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O zatoulaná zvířata ve Starém Plzenci se postarají strážníci z Plzně

02.06.2017 9:29

Město Plzeň poskytne odchytovou službu pro další město v regionu. Tentokrát o speciální slžubu žádá Starý Plzenec. Strážníci města Plzně jsou v oboru experti.

Odchytové vozidlo MP_QAP_foto (3)

Plzeňští strážníci z takzvané odchytové skupiny jsou pověstní svojí precizností a především odborností v odchytu i záchranách zvířat. Jejich služby chce nově využívat také Starý Plzenec. Město už strážníky "půjčuje" na zásahy spojené se zatoulanými zvířaty Třemošné a Chotíkovu.

Uzavření veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí služby odsouhlasila rada města. Odchytová skupina se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už přes deset let, službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin, denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata.

"Výjezd k odchytu toulavého nebo opuštěného zvířete bude proveden pouze na základě osobního či telefonického podnětu kontaktní osoby města Starý Plzenec. V případě, že celková bezpečnostní situace v Plzni nebude umožňovat oslabení sil a prostředků naší městské policie, nebo specializovaná hlídka odchytu zvířat bude v daném okamžiku plně vytížena výkonem činnosti v Plzni, je možné výjezd strážníků zakázat, případně odložit na pozdější dobu. Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Speciální skupina strážník je zařazená pod služebnou Bory. Než se strážníci dostanou do terénu, musí absolvovat speciální kurz a složit závěrečnou zkoušku. Navíc musí získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V současné době slouží ve službách skupiny v Plzni dvacítka strážníků. Ročně mají na kontě na osm stovek odchytů. Nejčastěji jde o psy, hned na druhém místě jsou kočky. Strážníci mají nicméně zkušenosti i s exotickými zvířaty jako jsou třeba leguány, nejrůznější hadi nebo pavouci a papoušci.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24