Obchod U Lidušky láká osobnosti Plzně. Shání peníze pro Centrum Hájek - FOTKY

05.04.2017 14:59

Charitativní akce Daruj srdcem pro Centrum Hájek běží v Plzni naplno. V Obchodu U Lidušky se tak střídá jedna známá osobnost za druhou. Přijďte podpořit handicapované děti!

foto-qap-cz (10)
foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (24)

Charitativní akce Daruj srdcem probíhá v Plzni už podruhé. V loňském roce byl centrem festivalu jen pořádající Obchod U Lidušky v ulici Otýlie Beníškové. Letos ale organizátoři přibrali další partnery a projekt by se měl rozšiřovat i v příštích letech. V loňském roce se vybralo víc jak padesát tisíc.

Konkrétně v Obchodu U Lidšky se mohou zákazníci nejen zapojit do sbírky, ale také potákávat řadu známých osobností. "Hned v pondělí tady byl otec Bergman, který požehnal akci, abychom vybrali pro Centrum Hájek co nejvíc. Letos jsme přizvali nové partnery, takže kasiček je po městě víc. Partnery jsou pohybové studio J&A, Giorgio Fashion pánská móda na Slovanech, Fitness Galerie Slovany a Lékárna v Bezovce. Do budoucna bychom chtěli mít partnerů ještě víc," říká majitelka Obchodu U Lidušky Iveta Churavá.

Na každém z míst probíhá doprovodný program festivalu. "U nás je to jednoduché. Je to jídlo," dodává s úsměvem Iveta Churavá. "Měli jsme ochutnávku úžasných sýrů ze Švýcarska, měli jsme tu i cukráře, dnes máme farmu Hyršov, hovězí maso ze Šumavy. Zítra bude ochutnávka vín a v pátek ochutnávka paštik. Samozřejmě zveme sem známé osobnosti Plzně jako jsou sportovci, moderátoři nebo například herci. Velkou novinkou je na závěr Farmářský bál v Saloonu Roudná, kam všechny zveme. Tam budeme výtěžek z celého týdne předávat Centru Hájek."

Projekt stejně jako vloni podpořili například házenkáři Talentu M.A.T. Ti ze svého kádru vyslali do obchodu Milana Škvařila a Davida Poloze, kteří dorazili ve středu. Zákazníci se nicméně mohou těšit ještě například na Antonína Procházku nebo herečku Kamilu Kikinčukovou. Řada známých osobností se nicméně v průběhu týdne objevuje i takzvaně "bez ohlášení" a automaticky se do charitativní sbírky zapojí.

Letošní sbírka přispěje na speciální chodicí pás pro děti s nejvážnějším postižením...

Výtěžek z letošní akce použije Centrum Hájek na nákup speciálního chodicího pásu. "Ten je nepostradatelnou součástí komplexní rehabilitace s cílem nácviku chůze u klientů s postižením. Chodicí pás je vhodný pro léčbu poruch chůze v rámci neurologické a ortopedické rehabilitace. Spojuje v sobě analýzu chůze a nácvikový systém. Základem systému je přístrojově vybavený trenažér chůze s matricí silových senzorů," říká Markéta Jungová z Centra Hájek. "Pro nás nezbytnou funkcí chodicího pásu je nastavení nízké rychlosti, což je důležité pro rehabilitaci dětí, které se začínají učit chůzi."

Rozhodně ale nejde o levnou záležitost. Tento konkrétní pás, který je pro centrum velmi důležitý, vyjde na 300 tisíc.

Centrum Hájek funguje už zhruba sedm let a poskytuje sociální i rehabilitační služby hendikepovaným dětem ve věku do 15 let s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. V současné době má dvacítku klientů. Většina z dětí má přitom nejtěžší stupeň postižení. Na dary sponzorů a podporovatelů je prakticky závislé. Pokud tedy chce někdo centrum podpořit, může poslat peníze také přímo na transparentní účet Centra Hájek 6775441001/5500 s variabilním symbolem 0417.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24