Obchodní řetězec Tesco nabízel kapustu s nadlimitním obsahem pesticidu

08.11.2018 12:54

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v síti obchodů Tesco kapustu z Polska s pesticidy. Kapusta byla kontaminovaná přípravkem proti škůdcům.

kapusta _Tesco

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila další cílené kontroly ovoce a zeleniny. Ani tentokrát se to neobešlo bez závad. V síti Tesco objevili inspektoři šarži kapusty z Polska s pesticidy.

"Jednalo se o čerstvou kapustu ve volném prodeji z přepravky, šarže: 4952000, u které laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem chlorpyrifos v množství 0,16 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost chlorpyrifosu na 0,01 mg/kg. Chlorpyrifos je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výsledky tak potvrdily, že došlo k porušení nařízení o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24