QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obchvat Staňkova je v provozu, lidé po něm toužili desítky let

01.12.2016 8:27

Po zhruba roce a půl stavby se slavnostně otevřel obchvat Staňkova na Domažlicku. Městu má pomoct od těžké dopravy. Stavba vyšla na skoro 170 milionů.

img0476

Zhruba tříkilometrový obchvat Staňkova byl slavnostně otevřený ve středu. Obyvatelé města se tak dočkali po desítkách let, kdy je postupně začala sužovat narůstající doprava.

Ve Staňkově, na hlavním tahu z Plzně na Domažlice, byla doprava problémem řadu let. Komunikace první třídy ve městě nevyhovovala jak svými parametry, tak ani z bezpečnostního hlediska. Enormní nárůst tranzitní dopravy navíc zatěžoval město jak emisemi, tak hlukem.

"Výstavbou přeložky komunikace I/26 dojde k převedení dopravního zatížení mimo obec Staňkov, což výrazně přispěje ke zlepšení životního prostředí i bezpečnosti pěšího provozu ve Staňkově," řekl při slavnostním otevření generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Silnice I/26 je součástí mezinárodně významného dopravního koridoru Plzeň – Domažlice – Folmava – hraniční přechod do Německa. Hlavní tah prochází centrem města a z obou stran ho lemuje klasická zástavba. Obchvat Staňkova se stavěl zhruba rok a půl a jeho cena se dostana na víc jak 165 milionů bez DPH.

FOTO: Plzeňský kraj - ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24