QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obliba ghee roste. Jak udělat přepuštěné máslo z pomalého hrnce?

27.11.2016 7:06

Obliba přepuštěného másla neboli ghee (ghí) u nás roste. "Ani se nedivím, je to skvělá věc," říká foodblogerka Andrea Motlíková, která vám poradí jak na ghee v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

up3-br
up3-brup1-1-brup-1-br

Při smažení se nepřepaluje, snáší teploty kolem 200 - 250oC a jeho lehce oříšková chuť dodává pokrmům šmrnc. I obyčejný řízek na něm smažený je prostě něco úplně jiného.

Jeho příprava je velmi jednoduchá, stačí při nízké teplotě nechat slabounce probublávat, sbírat pěnu a až je úplně průhledné, slít přes plátýnko do sklenice. Hotovo. Já jsem ho zkusila přepustit v pomalém hrnci a je to takřka bez práce.

Když už si budete ghee připravovat, udělejte si ho rovnou větší množství, alespoň z kila másla, vydrží vám opravdu dlouho, tak ať ho máte vždy po ruce.

Jak postupovat:

Máslo vložíme do pomalého hrnce, přiklopíme a nastavíme program I. na 2,5 hodiny. Občas máslo po rozpuštění zkontrolujte a jakmile se na povrchu začne tvořit bílá pěna, sbírejte ji do připravené nádobky. Zbytky másla z pěny, opatrně nalijte zpět do hrnce. Jakmile pěnu seberete, hrnec opět zavřete a za nějakou dobu opět zopakujte.

Jakmile se pěna přestane tvořit, máte skoro hotovo. Hotové ghee musí být zcela čiré a mít krásně žlutou barvu. Na dně hrnce se usadí pár zlatavých kousíčku, ale to není na škodu. Sebranou pěnu hlavně nevyhazujte, můžete ji použít třeba do bramborové kaše, šťouchaček, vmíchat do zeleniny apod.

up1-1-brANDREA V KUCHYNI

Jakmile je ghee hotové, připravte si nějaký filtr. Můžete použít čisté plátno, jemnou gázu nebo filtr na kávu. Pod filtr si dejte kovový cedník (ne jemné plastové sítko, to se vám teplotou ghee roztaví!), cedník postavte nad nádobu, ve které budete ghee skladovat a nalijte tekutinu. Nechte úplně vykapat a pak vychladnout. Po vychladnutí uzavřete nádobu a skladujte v chladnu. Moje babička uchovávala na chatě pouze v chladném sklepě a vydrželo jí tam celé léto.

Více receptů od Andrey na blogu V kuchyni vždy otevřeno

recept a foto: Andrea Motlíková

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24