QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obnova tří historických vodních nádrží na Tachovsku je u konce

28.08.2016 10:34

Ještě nedávno byla kaskáda tří nádrží na Zámeckém potoce zanesená a zarostlá. Teď slouží jako ochrana před povodněmi a místo k odpočinku. 

 

trinadrze-02

Rekonstrukce nádrží v lokalitě Pozorka u Kladrub na Tachovsku trvala čtyř roky a vyžádala si šest milionů korun. Nádrže už dávno nesloužily svému účelu, tedy zadržení vody v krajině. Zanesl je sediment a zarostly náletovými dřevinami. Hráze byly poškozené a protržené.

"Odstranili jsme sediment i nálety dřevin. Nové vypouštěcí zařízení slouží k manipulaci a regulaci vody v nádrži.Využijeme ho také během případné opravy či údržby nádrže. Bezpečnostní přelivy zase převedou vodu přes hráz při povodni,“ popisuje novou funkci kaskády Fratnišek Šampalík z Lesů ČR.

Nádrže také poslouží pro zadržování vody v krajině a jako zdroj vody při hašení lesních požárů. Útočiště tu nacházejí vodní živočichové, lesní zvěř tu nachází zdroj vody. Budování a opravy malých vodních nádrží proto podporují rybáři, myslivci i ekologové. Pro turisty vznikají v blízkosti těchto míst dřevěná odpočívadla. Do roku 2020 plánují Lesy ČR 170 podobných projektů.

FOTO: Lesy ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24