QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od listopadu platí povinnost zimních pneumatik

01.11.2016 8:32

Od začátku listopadu musí mít auta za určitých podmínek zimní přezutí. Povinnost platí až do posledního března. Na kontroly přezutí aut se chystají i policisté.

108615-635622859861301910-320x0-r-

Povinnost zimních pneumatik v období od 1. listopadu do 31. března platí už několik let. Každý rok se autoservisy na přelomu října a listopadu plní právě kvůli "přezouvání" aut. Jako tradičně to ale řada řidičů nechává na poslední chvíli. Velký nával se tak čeká hlavní s prvním sněžením.

Vyhláška ohledně zimních pneumatik jasně daná. "Ačkoli vyhláška Ministerstva dopravy z roku 2001 přikazuje použití zimních pneumatik v uvedené době v místech, která jsou označená dopravní značkou ´Zimní výbava´, vztahuje se tato povinnost nejen na horské oblasti, ale na všechna místa, kde by v důsledku změny počasí mohlo dojít při jízdě na letních pneumatikách k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, například je-li na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza," připomíná mluvčí policie Hana Štefflová.

Na kontroly přezutí už se chystají i dopravní policisté. "Zimní výbavu budou policejní hlídky samozřejmě kontrolovat nejen v rámci běžného výkonu služby," dodává policejní mluvčí.

Pro zimní pneumatiky platí nepsané pravidlo "4 krát 4": 

1. zimní pneumatiky se používají 4 měsíce v roce

2. na voze musí být 4 stejné zimní pneumatiky, tj. stejné pneumatiky na předních i zadních kolech

3. jedny zimní pneumatiky je vhodné použít maximálně 4 zimní sezóny  a

4. minimální hloubka dezénu zimní pneumatiky jsou 4 mm

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24