Odbojáři mají v Plzni nové pamětní desky, pomáhali při operaci Anthropoid

26.04.2017 11:29

Na třech místech v Plzni byly odhaleny pamětní desky, které připomínají hrdinské aktivity během operace Anthropoid. Všichni aktéři za to zaplatili životem v koncentračním táboře.

1 (2)
1 (2)1 (1)1 (3)

Nové pamětní desky jsou v ulicích Čechova, Resslova na Klatovské třídě. Desky odhalil spolek Rota Nazdar, Iniciativa Anthropoid 1942 – 2017 a město Plzeň. Jsou u domů, kde žili odbojáři, kteří pomáhali při legendární operaci Anthropoid za druhé světové války.

"Parašutisté, kteří se tehdy spustili na území německého protektorátu, aby vedli sabotážní činnost, museli vědět, že je to mise, ze které není návratu.  Bez pomoci civilních obyvatel v Praze, Plzni i na jiných místech by na území říše nikdy nemohli působit. Hrdinové, na které tady dnes vzpomínáme, obstáli v kritické situaci, položili životy na obranu demokracie, svobodu a obranu lidské důstojnosti. Čest jejich památce. Děkuji také všem, kteří tyto statečné lidi vyzvedli z hlubin bezejmennosti,“ řekl při slavnostním odhalení náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

Desky patří manželům Bejblovým a rodinám Hrdličkových a Kučerových. Všichni spolu s rodinou Králových, která bydlela Pod Záhorskem, pomáhali parašutistům v operaci Anthropoid. Osudnou se jim stala akce Canonbury, jejímž cílem bylo vyřadit provoz plzeňské škodovky. Do Plzně se kvůli ní vrátili 17. dubna 1942 Josef Gabčík, Jan Kubiš, Adolf Opálka a Josef Valčík, 23. dubna je doplnil Karel Čurda.

U Králových plánovali detaily akce, během pobytu v Plzni se střídali v bytech rodiny Králových, Vojtěcha Kučery v Resslově ulici 4, Jana Bejbla v Čechově ulici 34 a na adrese Klatovská 78 u Aloisie Hrdličkové a Františka Krále. Operace skončila neúspěchem. Karel Čurda se 16. června přihlásil na řídící služebně gestapa v Praze a postupně prozradil všechny, kteří mu v době jeho ilegální činnosti pomohli. Poté byli všichni zatčeni, odsouzeni k trestu smrti a popraveni v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942.

FOTO a zdroj: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24