QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opilých za volantem neubývá, následky jsou tragické! Kampaň přitvrdí - FOTKY

08.12.2017 17:47

Speciální kampaň "Řídíš. Piješ. Zabíjíš." zesílí. Opilců za volantem stále neubývá. V Plzni se proto rozjela opět dopravní akce a v příštích dnech bude kampaň vidět víc i v ulicích...

DSC02119
DSC02119DSC02096DSC02099DSC02100DSC02101DSC02103DSC02093DSC02106DSC02112DSC02108DSC02114DSC02121

Statistiky nehodovosti v Plzeňském kraji jsou v letošním roce alarmující. Za uplynulých 11 měsíců se odehrálo přesně 3 259 dopravních nehod, při kterých zemřelo 50 lidí, 78 utrpělo těžká a 1 653 osob lehká zranění. Narostl počet jak nehod, tak i mrtvých.

V mnoha případech byl přitom na vině alkohol. "Statistická data ve vztahu k dopravním nehodám a problematice alkoholu dokládají, že jeho přítomnost byla zjištěna u 283 viníků těchto událostí v silničním provozu, přičemž nejčastěji byl alkohol prokázán u řidičů motorových vozidel, poté u cyklistů a následně u chodců. Obzvláště nepříznivé jsou opět údaje, které se týkají naměřených hodnot alkoholu u viníků dopravních nehod. Nejčastěji naměřenou hodnotou byl v 164 případech interval mezi 1,5 promile a více," říká mluvčí policie Pavla Burešová s tím, že alkohol sehrál svou roli i u 14 nehod, při kterých zemřelo na silnicích Plzeňského kraje 14 osob. nejvíce jich přitom bylo na jižním a severním Plzeňsku.

Nejvíc opilých za volantem při nehodách je ve městech a obcích. Pokud jde o dny, nejčastěji se jedná o závěr týdne. "Nejvíce dopravních nehod, kdy byla zjištěna přítomnost alkoholu u viníka, evidujeme za předmětné období v sobotu, kdy to bylo 70 nehod, následuje neděle se 5č nehodami a pátek, kdy jde o číslo 46," dodává policejní mluvčí.

Z hlediska měst vede jasně Plzeň. "Nejvíce viníků dopravních nehod pod vlivem alkoholu za toto období evidují policisté na území města Plzně, celkem 87 dopravních nehod, následuje území Plzně – venkova s 71 nehodami. Naopak nejméně se jich stalo na území Rokycanska," vypočítává Pavla Burešová.

Mimořádná kampaň "Piješ. Řídíš. Zabíjíš." nabere na intenzitě...

Kampaň, která už nějakou dobu běží, finančně zastřešil Plzeňský kraj a nabere tak na síle. Nově se kampaň rozšíří o preventivní videospot, který bude vysílán v některých regionálních televizích a v průběhu prosince po dobu 14 dnů v multikině CineStar v nákupním centru v Plzni.

Kampaň se v podobě polepů objeví i na vozech MHD v Plzni. Přibydou i další předměty, které policisté rozdávají při dopravně bezpečnostních akcích. Konkrétně jde o aromavisačky do aut.

"Dlouhodobě věnujeme značnou pozornost bezpečnosti silničního provozu a tato problematika je jednou z našich hlavních priorit. Pevně věříme, že rozšíření této kampaně je jedním z možných kroků, jak u účastníků silničního provozu zvýšit povědomí o rizikovosti konzumace alkoholu v dopravě," říká ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Pavel Krákora.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24