QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opravy kanalizace na Karlovarské v Plzni skončí až v září - FOTKY

07.08.2018 10:54

Rekonstrukce kanalizace na Karlovarské v Plzni pokračuje, řidiči s ní musí počítat ještě necelé dva měsíce. Podle aktuálních informací mají práce finišovat až na konci září.

DSC_0044
DSC_0044DSC_0024DSC_0027DSC_0009DSC_0037DSC_0041

Opravy kanalizace na Karlovarské v Plzni trápí řidiče už poměrně dlouhou dobu. Uleví se jim ale až v závěru září, kdy by rekonstrukce kanalizačních stok měla skončit.

Stavba je rozdělena na dva samostatné úseky. První tvoří úsek od Lidické ulice směrem k rondelu, druhá část probíhá přímo pod samotnou křižovatkou Karlovarské a Lidické ulice.

Kanalizační síť v lokalitě se budovala postupně od roku 1909 až do roku 1988. Před dvěma lety prošla síť monitoringem a ukázalo se, že rekonstrukce se už příliš odkládat nedá. "Vzhledem k tomu, že je Karlovarská ulice velmi frekventovaná a její úplné uzavření pro dopravu na delší dobu by způsobilo ve městě velké problémy, byla pro obnovu kanalizace zvolena bezvýkopová sanace spolu s kompletní výměnou potrubí v ražené štole pod komunikací," vysvětluje Marie Fialová z magistrátu města.

"Započetí prací bylo navázáno na dokončení třetího jízdního pruhu na Karlovarské, po dokončení obnovy kanalizace bude následně celoplošně vyměněn asfaltový kryt vozovky,“ říká technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář. Doplnil, že investorem stavby třetího pruhu bylo město Plzeň, výměnu asfaltu zainvestuje Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Investorem oprav kanalizace za víc než 28,35 milionu korun bez DPH je společnost VODÁRNA PLZEŇ a.s.

"V úseku kanalizace Lidická – rondel byla větší část stoky obnovena instalováním speciálního rukávce, část výměnou potrubí ve vyražené štole a část i v otevřeném výkopu. Předpokládané náklady spojené s tímto úsekem obnovované kanalizace jsou vyčísleny na zhruba 9,1 milionu korun bez DPH. Předpokládaný termín ukončení akce je polovina září,“ řekl provozně technický ředitel Vodárny Petr Zelenka.

V úseku křižovatky Karlovarské s Lidickou ulicí je kvůli značnému poškození kanalizace prováděna její celková výměna v  ražené štole. Pod křižovatkou se v hloubce pěti až šesti metrů razí zároveň dva úseky o délkách 67 a 45 metrů. "Kvůli velké tvrdosti pískovce v podloží se i přes nepřetržitý provoz na dvě směny podaří odtěžit nejvíce do jednoho metru za den,“ vysvětlil Zelenka. Dodal, že náklady na tento úsek jsou vyčísleny na zhruba 19,25 milionu korun bez DPH.

Předpokládaný termín ukončení stavebních prací, které ovlivňují dopravní situaci v křižovatce, je konec září letošního roku.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24