Oslavenkyně má tolik pravnoučat, že už si všechny ani nepamatuje! FOTKY

07.04.2018 8:15

Paní Margita Kaššová se dnes dožívá krásných 94 let. Původem je ze Slovenska, ale rodinné štěstí našla u nás v Čechách, konkrétně na Tachovsku. Vychovala osm dětí, od každého má několik vnoučat a desítky pravnoučat.

IMG_0274
IMG_0273IMG_0274IMG_0278IMG_0287

V černošínské domě žije nejstarší obyvatelka města  Margita Kaššová, která se narodila 7. dubna 1924 ve slovenské Dětvě.  Tam také žila přes dobu své základní školní docházky, po jejímž ukončení musela hned jít pracovat do zemědělství, kam ji přivedl jako vedoucí pracovník její tatínek. Pak ale celá rodina sbalila kufry a přesídlila se na Tachovsko.


Proč a kam jste se ze Slovenska odstěhovali?
Přistěhovali jsme se do Dolního Žandova. Měli jsme tam možnost práce na statku, k tomu jsme měli i velké hospodářství. Chovali jsme býky a krávy, měli jsme kolem třinácti hektarů půdy, kde jsme pěstovali brambory, obilí. K tomu ještě slepice, no prostě práce jsme měli opravdu moc. Dobytek, ten jsme dostali, ale všechno to ostatní jsme si museli obstarat sami.


V Dolním Žandově jste ale nezůstali natrvalo?
Ne, to ne. Já už měla v osmnácti letech první dítě a zařizovala jsme si svou domácnost. Povedlo se nám pak získat bydlení v nedalekých Nedražicích. Tam jsem pak žila se svou rodinou.


Jak početnou máte tedy rodinu?
Vychovala jsme celkem osm dětí, šest děvčat a dva chlapce. Mám už i hodně vnoučat a také pravnoučat. Je jich tolik, že už si ani přesný počet nepamatuji, ale každé dítě mě obdarovalo dvěma či třemi kousky vnoučat,  a ta už mají také své děti. 


Slavíte krásné narozeniny. To se asi zdravě stravujete, nebo co vůbec nejraději jíte?
Já si až tak moc nevybírám. V podstatě jím všechno, jsem zvyklá. Ale nejradši mám stejně brambory a podmáslí. Jednou denně si dám kávu s mlékem. 


A kouříte, pijete alkohol?
Ale kdepak, já jsem celý život nekuřák a ani alkohol nemám ráda. Opravdu maximálně to kafe. 


Máte nějaké koníčky? 
Jo, na koníčky mně nikdy čas nezbýval, pořád byla na hospodářství práce, k tomu děti. Ráda jsem třeba háčkovala, ale moc času na to nebývalo. To spíše bych nazvala koníčkem práci na zahradě. Vždyť opravdu, pořád starosti o děti a pak hlídání jejich dětí a pořád něco.


Teď ale užíváte důchodu v černošínském domě se sociálními službami. Co tak nejraději teď děláte?
Já už nedělám nic. Samozřejmě domácnost si udržuji, ale já se moc rychle unavím a také mě pak bolí záda. Takže spíše odpočívám. Někdy se dívám na televizi, ale jen na to, co se mi opravdu líbí. Pořád si ještě sama vařím. Jsem spokojená, je ty nohy a záda, kdyby aspoň nebolely. Také tu mám kytičky, o které se ráda starám.


A co si nejradši vaříte?
Cokoliv, vývar, guláš. Já tedy vůbec nemám ráda maso, ale ono se vlastně moc bez masa vařit nedá, protože právě většinou potřebujete ten masový vývar jako základ.

 

Foto: Martina Sihelská


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24