Ostatky kardinála Berana putují do Česka, v kostelích se rozezní zvony

19.04.2018 17:53

Poslední přání plzeňského rodáka kardinála Josefa Berana, aby byl pohřben v rodné zemi, bude po dlouhých letech vyslyšeno. Ostatky kardinála byly vyzdviženy v Římě a putují do Čech.

beran-archiv-AP

"V pátek 20. dubna 2018 se v 18.00 hodin, tedy v čase, kdy přistanou v Praze ostatky kardinála Josefa Berana, rozezní po dobu cca 5 minut ve všech kostelích zvony. Toto znamení chce připomenout a vybídnout všechny k uctění památky tohoto statečného svědka víry," informuje Plzeňská diecéze.

Vyzdvižení ostatků kardinála Josefa Berana se uskutečnilo ve čtvrtek 19. dubna ve svatopetrské bazilice v Římě. V pátek 20. dubna budou ostatky kardinála Berana letecky dopraveny do vlasti. Letadlo má přistát v 18 hodin.

V sobotu 21. dubna vyjde v 10 hodin po krátké modlitbě procesí s ostatky kardinála Berana ze Strahovské baziliky přes Pohořelec, Loretánskou ulicí na Hradčanské náměstí.

Kardinál Josef Beran se narodil v roce 1888 v Plzni, a to v rodině učitele Josefa Berana a jeho ženy Marie (rozená Lindauerová, šlo o neteř významného malíře Lindauera).

Josef Beran byl 33. arcibiskup pražský a primas český v letech 1946–1969, od roku 1965 byl kardinál. Byl politickým vězněm, své poslední roky prožil jako vyhnanec v Římě. Jeho přání být pohřben v rodné zemi, se teď po dlouhých letech naplní.

Foto: Zdroj - Plzeňská diéceze, Archiv AP

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24