QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památky v kraji lákají na jindy nepřístupná místa

15.09.2018 7:52

Jsou tady Dny evropského dědictví. Památky zvou po celý víkend  na mimořádné prohlídky, navíc nabízejí zvýhodněné vstupné.

C. Porici

K oslavám Dnů evropského dědictví se připojí zámek v Červeném Poříčí, který mimořádně zpřístupní jindy uzavřenou kapli, do zámecké kaple nahlédneme i na Kozlu. Švihov nabízí prohlídky Půtovy ložnice.

Památky budou lákat k návštěvě i zvýhodněným vstupným.  "Při návštěvě zámků Kozel, Nebílovy, Červené Poříčí a hradu Švihov mohou návštěvníci během tohoto víkendu, 15. a 16. září, využít zvýhodněnou reciproční vstupenku. To znamená, že při zakoupení vstupenky na jednom objektu mají vstup zdarma na hlavní prohlídkovou trasu na druhém objektu“, říká  mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. 

"V letošním roce jsme zvolili pro mimořádné zpřístupnění zámeckou kapli Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, která se nachází před vstupní branou areálu zámku," uvádí kastelán zámku Červené Poříčí Marcel Čermák. Komentované prohlídky začínají každou celou hodinu od 10 do 16 hodin.

Na zámku Kozel budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do kaple Svatého kříže vedle budovy jízdárny. "Kaple je po většinu roku uzavřena. Otevírá se jen v případě konání svatebních obřadů nebo menších koncertů. Budete mít tedy jedinečnou příležitost k tomu si tyto prostory prohlédnout," dodává kastelán Jan Polívka.

Takzvanou Půtovu ložnici v nejvyšším patře středního schodišťového křídla mezi hradními paláci, zpřístupní na hradě Švihov. K ní bude přidána i komentovaná prohlídka unikátního deskového obrazu z přelomu 15. a 16. století s názvem Epitaf Půty Švihovského, který je do konce sezony zapůjčen z Národního muzea v Praze. Vzhledem k obtížným podmínkám přístupu bude ve skupině omezen počet návštěvníků. Z bezpečnostních důvodů nebude vstup dovolen dětem do 6 let a osobám v nevhodné obuvi nebo s výrazným pohybovým omezením. Výše vstupného je 50 korun, ke vstupence na prohlídku hradu ve stejný den je vstup zdarma.

FOTO: NPÚ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24