QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památník Díky, Ameriko! už se rýsuje! Pylony jsou na světě

22.11.2017 14:52

Dva pylony pro nový památník Díky, Ameriko! v Plzni už se připravují. Na začátku prosince se z Francie přesunou na západ Čech. Přinášíme podrobnosti!

pylony
pylonypylony2pylony4

Ve francouzském lomu Carrier Plo v místě Saint Salvy de la Balme ve Francii už byly vylomeny žulové pylony pro obnovu památníku Díky, Ameriko!. Jeden z nich už je i ořezaný a na druhém se pracuje. Památník by měl být kompletně obnoven do konce dubna 2018.

"Lom v místě Saint Salvy de la Balme, které leží asi 80 kilometrů od Toulouse, je největším žulovým lomem ve Francii, současně patří k největším v Evropě. Celkem tam pro nás vylomili šest bloků, z nich vybrali dva nejlepší. Jejich zkušenosti jsou neuvěřitelné. Na místě jsme se seznámili i s kvalitou kamene, známe všechny jeho geofyzikální vlastnosti,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Ten se byl přímo v lomu na dané bloky podívat spolu s vedoucím Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavlem Grisníkem, jehož odbor má obnovu památníku na starost.

"Jedná se o velmi kvalitní lom a skutečně velmi zkušenou firmu. Dělali nyní například monument ze žuly na slavnou katedrálu Sagrada Familia v Barceloně, zhotovovali také památník obětem tsunami v Londýně pro prince Charlese. Popírají, že by kámen mohl prasknout,“ doplnil Pavel Šindelář.

Na začátku prosince by se měly pylony přesunout do České republiky. "Pylony budou následně uloženy v areálu Správy veřejného statku města Plzně. Ještě v prosinci chce Plzeň vypsat zakázku na vyleštění obou kamenů, vytvoření nápisů a usazení bloků na místo v Americké ulici a další úpravy, cena by neměla přesáhnout částku 7,5 milionu korun," říká mluvčí magistrátu Eva Barborková s tím, že město dělá vše pro to, aby nový památník už stál při Slavnostech svobody v květnu.

Památník Díky, Ameriko! vznikl v letech 1994 – 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Vloni v dubnu musel být ale odstraněný, protože se v pylonech objevily praskliny a hrozilo, že se zřítí.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24