QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Parkoviště v Kotkově ulici už slouží řidičům - AKTUÁLNÍ FOTKY

13.12.2017 11:47

Ve středu ráno se poprvé otevřelo nově vybudované velkokapacitní parkoviště v Kotkově ulici u autobusového nádraží v Plzni. Parkování je zdarma.

foto-qap-cz (5)
foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)

Stavba parkoviště v Kotkově ulici pod autobusovým nádražím se plánovala už několik let. Teprve po tom, co se podařilo vyřešit situaci kolem pozemků, kde byly dřív odstavené autobusy, se mohlo začít stavět. Řidičům tak od středy slouží nově bezmála 250 parkovacích míst. Stání je navíc zdarma.

"Parkoviště je vybudováno na místě plochy, která původně sloužila pro odstavení autobusů  linek směřujících na Centrální autobusové nádraží. Využití této plochy bylo umožněno díky postupnému naplňování Plánu dopravní obslužnosti Plzeňského kraje, který byl schválen v roce 2011,“ říká Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

V souvislosti s novým parkovištěm se nicméně chystá další zpoplatnění stání. Právě stavba velkokapacitní záchytné plochy byla totiž podmínkou pro zpoplatnění parkování v lokalitě od Klatovské po Kotkovu ulici. V období ledna nebo února bude zavedená nová parkovací zóna F, která bude zahrnovat ulice Kollárova, Poděbradova, Husova včetně příčných ulic, půjde zhruba o 290 míst. V průběhu roku by pak měly být do zóny placeného stání F zahrnuty i další ulice jako Na Jíkalce, Rybářská, Charvátova a Krátká, půjde zhruba o 117 parkovacích míst.

V budoucnu by mělo dojít i na rekonstrukci parkoviště na nedalekém náměstí Emila Škody. I když bude fungovat jako záchytné, bude zpoplatněné. Jde o pilotní projekt placeného parkoviště, kde parkovné bude zahrnovat i jízdenku na MHD. Projektová příprava už byla zahájena.

Podle náměstka primátora Petra Náhlíka je navíc dost možné, že právě na místě nově vybudovaného parkoviště v Kotkově ulici by v budoucnu mohl vyrůst i nový parkovací dům.

"Řešení dopravní situace v Plzni souvisí s vývojem v aglomeraci. Proto město souběžně se stavbou parkoviště v Kotkově ulici připravilo a realizuje nové přestupní terminály pro vytvoření lepších vazeb mezi městskou hromadnou dopravou a příměstskou autobusovou dopravou v Plzni,“ připomněl Petr Náhlík. Letos na podzim začala stavba autobusového terminálu Hlavní nádraží v Šumavské ulici, na jaře příštího roku se pak začne se stavbou autobusového terminálu Slovany na náměstí Milady Horákové. Následovat bude terminál v Kaplířově ulici na Borech v lokalitě mezi Úřadem práce a areálem Západočeské univerzity.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24