QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pečená (nejen) hrušková povidla bez míchání

17.09.2016 8:03

V rubrice S Andreou v kuchyni tentokrát zužitkujeme ovoce. Máte zralé hrušky nebo třeba švestky a jablka? Zkuste si udělat opravdu jednoduchá povidla. Andrea Motlíková vám poradí, jak na to.

hruš
hrušhruš1

Na přípravu budete potřebovat:
2 kg pokrájených hrušek bez jadřinc (pokud je tuhá slupka, raději oloupat)
50 dkg cukru krupice
2 lžíce octa
1/2 kávové lžičky mleté skořice
4 polévkové lžíce rumu
3 tlučené hřebíčky
2 tlučené badyány

Postup přípravy:
Pokrájené hrušky dáme do hlubšího pekáče (můžeme vyložit pečícím papírem s vyššími okraji). Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250o do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!

Pečeme 20-25 minut. Po této době na hrušky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky s badyány. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.

Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dáme ještě pár kapek rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Do švestkových nedávám badyán. Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24