Pivovar v Chodové Plané vaří speciální pivo s čerstvým chmelem - FOTKY

30.08.2016 20:41

Vařit pivo s čerstvým zeleným chmelem, to se jen tak nevidí. V Chodové Plané toto pivo vaří každoročně. Přidávání čerstvého chmele, ráno nasbíraného na Žatecku, bylo mimořádnou událostí.

IMG_9972
IMG_0005IMG_0011IMG_0015IMG_0018IMG_0019IMG_0028IMG_0029IMG_0030IMG_0036IMG_0050IMG_9874IMG_9879IMG_9887IMG_9890IMG_9904IMG_9907IMG_9916IMG_9913IMG_9922IMG_9930IMG_9937IMG_9948IMG_9959IMG_9972IMG_9973IMG_9983IMG_9988IMG_9998IMG_9999

Bude z toho pivo Chodovar/Mr. Albi Zimní speciál... už teď v horkých letních dnech se ale vaří. A ne jen tak obyčejně. Do zimního speciálu v rodinném pivovaru v Chodové Plané totiž přidávají čerstvý chmel. Stala se z toho již každoroční tradice.

Chmel byl v úterý ráno sklizen na Žatecku a osobně ho do Chodovaru přivezl Jiří Vent z Chrámu chmele a piva Žatec, muž, který by o chmelu mohl vyprávět hodiny a hodiny.

IMG_9907

"Dnes budeme svědky dovaření speciálního vánočního ležáku, z kterého vznikne 100 roztomilých padesátilitrových soudků pro restaurace tady v pivovaru a pro vybrané restaurace, které se nejrychleji přihlásí," vysvětluje u varny obchodní ředitel pivovaru Chodovar Jiří Plevka.

Po třinácté hodině zamíří zelený chmel s mimořádnou vůní do varny. Na přípravě se podílí všichni pozvaní hosté. Starostky a starostové z okolních obcí, sladmistrová pivovaru Marta Štěpánková, vedoucí laboratoře Yvona Plevková, dokonce i novináři a ostatní hosté. Ještě před tím ho ale požehná místní farář Jaroslav Šašek. 

IMG_9913

Po požehnání se jde na věc. Chmel je připravený a nesmí se otálet. Vždyť přidávat při vaření piva čerstvý chmel není vůbec jednoduché. "Nebývá v Čechách obvyklé, že by se pivo chmelilo čerstvým chmelem. Pokud ale máte v pivovaru odvážného a kreativního sládka a spolupracujete s chmelařem, který má velké srdce, můžete se pokusit takový čertsvý chmel rychle dopravit do pivovaru a přidat do právě vařeného piva ve varně," vysvětuje Jiří Plevka.

Odborník na chmel ho přirovnává ke koření. "Tahle šištička je vlastně kořením piva," ukazuje čerstvý chmel všem přítomným Jiří Vent a dodává: "Po sklizni se chmel musí do čtyř, pěti hodin usušit, jinak se zapaří a může se vyhodit. A příležitost uvařit pivo z čerstvého chmele je vlastně jen jednou za rok. Rozdíl je asi takový jako když vaříte polévku s čerstvým kořením a usušeným kořením." 

IMG_9948

Nejdříve se chmel musí přendat do speciálního pytle. Až pak zamíří do varny. 13o Zimní speciál se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele "Žateckého červeňáku" honosit mimo skvělé chuti i výrazným aroma. A letos možná ještě větším než obvykle. Chmel, který Jiří Vent letos přivezl ze Žatecka, byl ještě voňavější než jindy. Podle něj se totiž jednou za čas povede, že v některých oblastech je chmel ještě lepší a vonavější než v okolí. Kde byl ale nasbírán chmel pro vánoční speciál Chodovaru prozradit nechtěl. 

Tak se těšte na aromatický vánoční speciál Mr. Albi! Na zdraví!

foto: QAP.CZ

 

 


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24