QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plicní klinika FN Plzeň na Borech zve na den otevřených dveří

10.09.2018 14:53

Plicní klinika FN Plzeň v areálu na Borech uve na den otevřených dveří, který má pomoct s včasným odhalením zákeřné nemoci. Přinášíme podrobnosti!

DSC02565

Den otevřených dveří ambulance IPP (intersticiální plicní procesy) a centra léčby CF Kliniky pneumologie a ftizeologie FN Plzeň proběhne v rámci Týdne Idiopatické plicní fibrózy. Má pomoct včas odhalit nebezpečné onemocnění.

Speciální akce proběhne ve čtvrtek 13. září od 8:00 do 15:00 v ambulanci kliniky v borském areálu v suterénu pavilonu číslo 7. Den otevřených dveří má pomoci včas odhalit zrádnou idiopatickou fibrózu.

Idiopatickou plicní fibrózou trpí na světě odhadem pět milionů lidí. Převážně se vyskytuje u lidí nad 45 let, spíše u mužů. Důvody vzniku nemoci nejsou známy. K jejímu rozvoji může přispět kouření a práce v prašném prostředí, u určitého druhu onemocnění hraje roli i dědičnost.

Nejčastějšími příznaky jsou dušnost při námaze nebo kašel, případně obojí. Někdy se přidává také únava, nevýkonnost, tzv. paličkovité prsty a méně často hubnutí. Pacienti v raných stádiích choroby nemusí dokonce pociťovat žádné velké obtíže a na nemoc se může přijít náhodně při poslechu plic fonendoskopem nebo při rentgenu.

Léčbě IPF se v ČR věnuje 17 specializovaných center. Včasné zjištění léčby může výrazně prodloužit délku života pacienta i jeho kondici.

Kontakt na ambulanci IPP a centrum léčby cystické fibrózy FN Plzeň -  377 402 362.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24