QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň čekají v příštím roce obří opravy. Dotknou se i centra města

06.12.2016 10:12

Hned dvě velké stavební akce se zásadně dotknou dopravy v Plzni v příštím roce. Pracovat se ale bude znovu i v centru města a obnovy se dočká i památník Díky, Ameriko!

FOTO_QAP_CZ_(4)

Příští rok bude v Plzni ve znamení velkých investic a stavebních akcí. Nejspíš největší pozornost poutají opravy mostu generála Pattona a mostů u hlavních nádraží. Jenomže to není zdaleka všechno.

"Jenom v odboru investic je na příští rok navrhovaná částka 650 milionů korun. Další investice mám v rezortu odboru správy infrastruktury, tam jsou další desítky milionů. Zejména například na sportovní halu Lokomotiva, kde chceme vybudovat novou víceúčelovou halu, která uvolní házenkářům stávající halu. Vznikne tam i zázemí pro házenkářský klub," říká náměstek primátora Pavel Šindelář.

Na velké a hlavně dlouhodobé komplikace se musí připravit řidiči. "Čekají nás dvě komplikované dopravní stavby. Most generála Pattona, kde jsme spoluinvestorem s ředitelstvím silnic a dálnic, pak je to oprava mostů Mikulášská - Sirkova. Tam jsme také spoluinvestorem se SŽDC. U mostu generála Pattona jsou investice ve stovkách milionů korun, u Mikulášské to bylo přes miliardu korun a naše podíly jsou většinou kolem deseti procent. Podílíme se na částech jako jsou chodníky, osvětlení, přeložky a podobně," dodává náměstek primátora s tím, že současně s opravou mostu generála Pattona se bude realizovat i stavba třetího jízdního pruhu na Karlovarské třídě směrem do centra.

Stavební práce se rozjedou také v centru města. Oprav se dočká Sedláčkova ulice, stát bude i nový pomník Díky, Ameriko!...

Rekonstrukce se v příštím roce zasáhnou také samotné centrum města. Dojde na Sedláčkovu ulici. "Je to například rekonstrukce Sedláčkovy ulice. Je to poslední ulice v centru, kde chybí profil, na který jsme zvyklí u ostatních ulic, takže dlažba a chodníky. Tady v tom případě máme připraveno přes 30 milionů korun. Nebude se tam jednat o výměnu sítí, takže ta akce by neměla být tak komplikovaná jako byla například před dvěma lety úpravy u náměstí," přibližuje Pavel Šindelář.

Také památník Díky, Ameriko! se dočká obnovy během příštího roku. Do Slavností svobody se to ale nestihne. Podle odhadů by měl být hotový v srpnu nebo v září.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24