Plzeň chce postavit centrální vývařovnu jídel! Vyjde na zhruba 70 milionů

17.07.2018 14:52

Město Plzeň chce vybudovat centrální vývařovnu jídel v Kotíkovské ulici. Náklady jsou odhadnuté na zhruba 70 milionů. Sloužit má hlavně městskému ústavu sociálních služeb.

3

Plzeň chce vybudovat centrální vývařovnu, která zajistí přípravu a rozvoz jídel až pro 2000 lidí, zejména z řad seniorů. Teplá, zchlazená i zmražená jídla včetně dietních budou určena pro uživatele terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb, které poskytuje Městský ústav sociálních služeb města Plzně, ale i pro "cizí strávníky“. 

Vývařovna by měla vzniknout jako novostavba na městském pozemku v lochotínském areálu Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici. Odhadované náklady jsou kolem 70 milionů korun, hotová je již studie projektu.

"V podstatě jde o velkou revoluci v oblasti stravování seniorů na území našeho města. Vývařovnu chceme využít jako velkokapacitní zařízení, jež připraví nejen jídlo pro klienty městského ústavu, ale také pro osamělé seniory, kteří sice žijí ve svých domovech, ale nejsou si již schopni vařit. V jednotlivých městských obvodech by měly v budoucnu vzniknout výdejny jídel,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Plzeň projektem reaguje na fakt, že podle demografických studií je nejrychleji stárnoucím městem v republice, což zároveň zvyšuje počet jeho obyvatel ve věku nad 65 let, kteří se stávají méně soběstační, a zesilují poptávku po sociálních službách.

Podle náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Evy Herinkové nyní fungují pro MÚSS dvě kuchyně. Z nich se vozí jídlo ve várnicích do celkem sedmi zařízení. "V každém jej musí pracovníci naservírovat na talíř a roznést uživatelům. V novém systému by se z centrální vývařovny jídlo vezlo v uzavřených krabičkách, díky vyhřívaným vozíkům by zůstávalo až do předání uživateli teplé. To by městskému ústavu ušetřilo deset z dvaceti pracovníků, o které je třeba v dohledné době, z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu uživatelů, zvýšit počet stávajících zaměstnanců pobytových služeb MÚSS Plzeň. Vývařovna by mohla denně nabízet tři až pět druhů jídel, včetně dietních,“ říká Eva Herinková.

"Jednoznačně bychom obsloužili více lidí, a to až 2000. Nejde jen o uživatele našich služeb, ale zájem už projevila také Městská charita Plzeň či Domovinka. Pak samozřejmě mohou službu využít i cizí strávníci, tedy senioři zatím žijící doma. Jídlo chceme i mrazit, mohou si jej tak zajistit k večeři nebo na více dnů. Podstatné je to, že zájemcům o tuto službu budeme moci předkládat jídla respektující stravovací pravidla platná pro seniory, a navíc v rámci jim lékařem indikované diety,“ vysvětlil Vladimír Chuchler, ředitel městského ústavu, který je příspěvkovou organizací města. Součástí projektu je kompletní technologické vybavení provozu.

Přesné náklady určí až zpracovaná projektová dokumentace. Hotová je zatím studie, kterou si městský ústav zaplatil ze svého rozpočtu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24