QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň chystá speciální prohlídky města - FOTKY

02.07.2016 8:04

Od poloviny července budou v Plzni probíhat speciální tématické prohlídky, během kterých budou zájemce provázet fiktivní osobnosti. Podívejte se!

DSC_0992
DSC_0992DSC_1012DSC_1034DSC_1047DSC_1060

Večerní tématické prohlídky, které odstartují 16. července, připravilo Turistické informační centrum. Vždy jedna z fiktivních osobností bude provázet návštěvníky historickým centrem. Návštěvníci tak budou mít možnost setkat se se středověkým mudrcem, dámami z vyšší společnosti ze začátku století i archivářkou z přelomu 70. a 80. let.

Večerní tematické prohlídky budou probíhat až do 3. září. Připraveny jsou tři různé tematické okruhy, z nichž jeden je určen především dětem. Každá z prohlídek účastníky provede historickým centrem Plzně, každá z osobností však svůj výklad pojme po svém.

"Středověký mudrc vám ukáže Plzeň bájí a pověstí. Dozvíte se, komu se podobá Plzeňská madona, proč se z plzeňské věže vyvolávalo jen na tři strany nebo kde jsou po Plzni ukryté vzácné poklady a kdo je do dnešních dnů hlídá. Tento prohlídkový okruh je uzpůsoben především dětem, pro které je během prohlídky připraven i malý kvíz. S Plzeňskými osobnostmi vás v dobových kostýmech seznámí hned dvě průvodkyně. Obě znají z doslechu celou řadu velice zajímavých příběhů. Od fiktivní přítelkyně Míny Škodové se například dozvíte, co si povídala na plese s Františkem Křižíkem, co inspirovalo Karla Čapka k napsání románu Krakatit nebo kdo a kdy v Plzni pobýval," lákají organizátoři.

Jedním z témat bude i plzeňské divadlo, okruhem bude provádět Amálie, neexistující starší sestra herečky Marie Rosůlkové. Hodně zajímavých informací z historie Plzně se pak dozví zájemci prostřednictvím archivářky Věry Novákové. "Dozvíte se od ní spoustu zajímavostí, jako například to, kde se v Plzni nacházely stáje pro slony, proč si plzeňští sami postavili kasárna nebo kdo to byli roháči. K ruce bude mít řadu starých fotografií a výstřižků z dobového tisku, díky kterým poznáte Plzeň takovou, jaká kdysi bývala, ale dnes už není," dodává Helena Prokopová z Plzeň - TURISMUS.

Jedna prohlídka trvá maximálně dvě hodiny a vstupné je rovných 100 korun. Zlevněné vstupné je poloviční. Vstupenky jsou k mání v informačním centru nebo přes web www.plzenskavstupenka.cz.

Termíny večerních tematických prohlídek:

  • Báje a pověsti plzeňské (aneb co se tenkrát povídalo): 16. července, 6. srpna, 27. srpna – začátek prohlídek je v 19 hodin (vhodné od 6 let)
  • Plzeňské osobnosti (aneb koho jsem tu potkala): 23. července, 13. srpna, 3. září – začátek prohlídek je ve 20 hodin (vhodné od 12 let)
  • Plzeň v proměnách staletí (aneb kde se nacházely stáje pro slony, kdo to byli roháči a proč si plzeňští postavili kasárna):  30. července, 20. srpna - začátek prohlídek je ve 20 hodin (vhodné od 12 let)

FOTO: Plzeň - TURISMUS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24