Plzeň dá peníze na novou cyklostezku, rekonstrukce škol i další novinky

09.09.2018 8:13

Město Plzeň dá peníze z přebytku na řadu akcí. Jednou z nich je i cyklostezka z Radčic do Křimic. Připravovat se budou i nová parkovací místa v ulici Edvarda Beneše.

IMG_8611

Město Plzeň rozdělí v rámci svého přebytku více než 94 milionů korun. Jde o peníze, které získalo lepším výběrem daní, díky lepšímu příjmů poplatků za komunální odpad nebo parkování, jako úsporu z investičních akcí a podobně.

Peníze použije na řadu akcí, například na novou sokolovnu a zázemí pro místní fotbalisty v městském obvodě Plzeň - Lhota, výstavbu nové stezky při silnici z Radčic do Křimic, na projektovou dokumentaci pro 40 nových parkovacích míst v ulici Edvarda Beneše v Plzni, na rekonstrukce škol a podobně. Rozdělení přebytku schválili zastupitelé.

"Jedná se o přebytek rozpočtu vyhodnocený k 30. červnu. Oproti očekávání máme k dispozici přesně o 94,3 milionu korun více, než jsme odhadovali. Podobným způsobem už jsme letos jeden přebytek rozdělovali, bylo to v dubnu,“ řekl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Část peněz je určena na dofinancování započatých investičních akcí. Například částka 7,3 milionu korun půjde na posílení projektu stavby nové sokolovny v desátém městském obvodě Plzeň – Lhota. Ta nebude sloužit jen sportovcům, v obvodě totiž dosud například není žádný sál, v němž by se scházelo třeba zastupitelstvo. Za peníze se také vylepší nevyhovující zázemí pro fotbalisty, kteří mají k dispozici jen malou šatnu a sprchu, při utkáních se převlékají ve stavebních buňkách. Celková výše předpokládaných nákladů činí 28,2 milionu korun.

Částka 5,3 milionu korun je určena na projekt nazvaný Stezka pro chodce a cyklisty Radčice – Křimice, kdy peníze půjdou na vybudování nové zpevněné komunikace od mostu v Radčicích ke křimické sokolovně.

Suma 3,8 milionu korun je určena na projektovou dokumentaci a realizaci rekonstrukce objektu bývalé vodárny na adrese Těšínská 26, kde vznikne nové středisko dobrovolnického centra TOTEM, jež se zaměřuje na seniory a nabízí jim řadu volnočasových aktivit a podobně. Zatím funguje v Bolevci, nicméně své aktivity chce rozšířiti například i na Doubravku.

Částka 2,5 milionu korun pomůže také dofinancovat budování bezbariérového řešení Hospice svatého Lazara v Plzni, který v budově ve Sladkovského ulici poskytuje paliativní péči od roku 1998.  Hospic se nachází v  budově o pěti nadzemních podlažích. Rekonstrukce zahrnuje opravu výtahové šachty, výměnu dvou lůžkových výtahů, které jsou na konci své životnosti, vybudování bezbariérového WC a výměnu stávajících dveří do budovy za dveře s automatickým otevíráním pro vstup osob s pohybovým postižením. Kvůli úpravám musí hospic dočasně využít i prostory Rokycanské nemocnice.

Z přebytku bylo pořízeno šesté vozidlo služby Senior Expres. Ta je určena Plzeňanům ve věku 70 a více let, prostřednictvím vozů, jež si objednají, se mohou nechat odvézt kamkoliv po městě za 30 korun. Měsíčně službu využívá na 1200 lidí, za čtyři roky jejího provozu obsloužila vozidla více než 35 tisíc klientů.

"Částku 600 tisíc korun použijeme na zpracování dokumentace na výstavbu pruhu pro podélné parkování včetně obnovy stromové aleje v ulici Edvarda Beneše podél Fakultní nemocnice Bory, vycházíme tak vstříc požadavku veřejnosti na více parkovacích míst v dané lokalitě, vzniknout by jich tam mělo zhruba 40,“ vysvětlil Pavel Kotas. Miliony korun jsou také určeny na dofinancování rekonstrukcí na základních školách. Z přebytku je také uhrazeno ponížení příjmů z hazardu, což dokládá, že se daří regulovat hazard na území města Plzně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24