QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má nové vedení! Primátorem byl zvolen Martin Baxa! FOTKY

15.11.2018 16:43     15.11.2018 18:43

Město Plzeň má nového primátora. Na ustavujícím jednání zastupitelstva byl podle očekávání zvolen Martin Baxa z ODS. Zastupitelé zvolili i další členy vedení města. Kdo v něm usedne?

foto-qap-cz (58)
foto-qap-cz (58)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (43)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (52)foto-qap-cz (54)foto-qap-cz (48)foto-qap-cz (55)foto-qap-cz (60)foto-qap-cz (61)foto-qap-cz (63)foto-qap-cz (64)foto-qap-cz (67)foto-qap-cz (70)foto-qap-cz (69)foto-qap-cz (74)DSC_0005

Město Plzeň má nového primátora. Po čtyřech letech se do funkce vrací Martin Baxa za ODS. Nové zastupitelstvo ho zvolilo na ustavujícím zasedání ve čtvrtek 15. listopadu.

V samotném úvodu zasedání došlo na skládání slibu nových zastupitelů. Celkem jich je 47. V souvislosti s výsledky voleb v něm získalo třináct křesel ANO 2011, stejný počet mandátů má také Občanská demokratická strana. Sedm zástupců bude v zastupitelstvu za Českou pirátskou stranu, po čtyřech mandátech v něm mají TOP 09 a KDU–ČSL – PRAVÁ VOLBA PRO PLZEŇ. Své tři členy dosadí také Česká strana sociálně demokratická a stejně tak KSČM.

Až do zvolení nového primátora vedl jednání končící primátor Martin Zrzavecký. Následovalo ustanovení volební komise, jejímž předsedou se stal Jiří Šneberger. Koaliční strany měly oficiálně přednést návrhy na kandidáta na post primátora. Podle očekávání byl jediným kandidátem Martin Baxa.

Také samotná tajná volba dopadla podle předpokladů. Celkem bylo odevzdáno 44 platných hlasovacích lístků, dva byly neplatné. "Počet platných hlasovacích lístků pro navrhovaného kandidáta je 34. Dovolte mi, abych konstatoval, že pan Martin Baxa byl zvolen primátorem města Plzně," řekl po sečtení hlasů předseda volební komise Jiří Šneberger. 

Ještě před samotnou volbou chtěli zástupci Pirátů, aby přislíbil, že se v případě zvolení vzdá funkce poslance. To se ale nestane. Martin Baxa nicméně uvedl, že po čase zhodnotí, jak oba posty současně zvládá.

"K našim hlavním prioritám budou patřit problematika dopravy včetně parkování, téma bezpečnosti, vylepšování veřejných prostranství, bytová výstavba a zaměříme se i na další oblasti,“ přiblížil klíčová témata nového vedení primátor Martin Baxa.

foto-qap-cz (64)

Vedení města je kompletní! Po primátorovi došlo na volby náměstků a radních...

Po zvolení primátora pokračovalo zasedání dalšími tajnými volbami. Jako první se volili náměstci primátory. Hnutí ANO ještě před zasedáním změnilo nominaci a místo Ivany Mádlové navrhlo na funkci náměstkyně pro kulturu a sociální věci Elišku Bartákovou.

Další volby už ale byly podle původních návrhů. Prvním náměstkem se stal za ANO Roman Zarzycký, na starost bude mít strategické řízení obchodních korporací s majetkovou účastí města a oblast sportu. Technickým náměstkem byl zvolen Pavel Šindelář z ODS. Michal Vozobule za TOP 09 má v rukou oblast dopravy a životního prostředí.

Také volby radních prošly beze změn v souvislosti s koaličním memorandem. Radním pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem se za ODS stal David Šloufradním pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola za ANO, radní pro oblast školství za ANO je Lucie Kantorováradním pro oblast bezpečnosti za ČSSD je Martin Zrzavecký.

DSC_0005

 

FOTO: QAP.CZ, Martin Pecuch - Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24