Plzeň má originální rekord. Největší ručně sázenou tiskařskou formu - FOTKY

27.04.2016 7:01

Plzeňské Muzeum knihtisku a knihy se zapsalo do seznamu českých rekordů. Podařilo se mu vytvořit největší ručně sázenou tiskařskou formu u příležitosti výročí vydání první knihy u nás.

FOTO_QAP_CZ (16)
FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (16)FOTO_QAP_CZ (17)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (19)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (22)FOTO_QAP_CZ (23)FOTO_QAP_CZ (24)FOTO_QAP_CZ (25)FOTO_QAP_CZ (28)FOTO_QAP_CZ (32)FOTO_QAP_CZ (29)FOTO_QAP_CZ (33)FOTO_QAP_CZ (34)FOTO_QAP_CZ (38)FOTO_QAP_CZ (41)FOTO_QAP_CZ (43)FOTO_QAP_CZ (44)FOTO_QAP_CZ (47)FOTO_QAP_CZ (46)

Za první tištěnou knihu u nás už nějakou dobu není považována Kronika trojánská, ale takzvaná Statuta Arnošta z Pradubic. Ta byla před 540 lety vytištěná právě v Plzni. Jednalo se o církevní právo, které sloužilo i řadu let po svém vzniku. Teď se v Plzni rozhodli mistři tiskaři uctít tuto památku a to skutečně originálním způsobem.

Největší ručně sázená tiskařská forma vznikala v Muzeu knihtisku a knihy už od úterního rána. Po několika hodinách se vše zadařilo a na dlouhý šál papíru se vytiskl památeční text.

"Akce nám měla připomenout vydání první tištěné knihy v českých zemích. Byla to Statuta Arnoště z Pardubic a vyšla 26. dubna 1476, což bylo na den přesně 540 let. My jsme se rozhodli to uctít vzpomínkovou akcí, rozhodli jsme se vytisknout ručně sázené formy velkých rozměrů takový památeční tisk. To se podařilo. Agentura Dobrý den to uznala jako český a možná i světový rekord," říká Petr Sichinger z Muzea knihtisku a knihy v domě tisku NAVA.

Jak bývalo vždy tradicí, i tady zapracoval takzvaný tiskařský šotek. Místo správného názvu "Statuta" se na tisku objevilo slovo "Statua". 

Rekord se objeví až v nové knize českých rekordů, to znamená za dva roky...

Pečlivým měřením Agentury Dobrý den byl rekord skutečně uznán. "Jedná se o zisk rekordu největší ručně sázené formy, která je v Česku úplnou raritou. Rozměry jsou 3 metry 29 centimetrů krát 51 centimetrů. Budeme ji zaznamenávat do české knihy rekordů. Nová kniha vychází každé dva roky, majitel rekordu obdrží certifikát a je možné ho vytisknout, ale rekord jako takový se v nové knize objeví až dva roky potom. Tento rekord bude v knize zaznamenaný v roce 2018," říká Anežka Harudová z agentury Dobrý den, která do Plzně formu přijela osobně přeměřit a rekord zaevidovat.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24