QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň nabrala směr olympijské Rio! Zdolat musí tisíce kilometrů - FOTKY

28.06.2016 13:39

Speciální stan v olympijském stylu s několika trenažéry vyrostl na náměstí Republiky v Plzni. V něm může každý pomoct zdolat 9800 kilometrů, tedy pomyslnou vzdálenost do Ria de Janeira.
 

foto-qap-cz (40)
foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (39)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (48)foto-qap-cz (51)foto-qap-cz (50)foto-qap-cz (52)foto-qap-cz (56)foto-qap-cz (58)foto-qap-cz (57)

Plzeň bude o letošních prázdninách patřit olympiádě. Právě západočeská metropole se stane v srpnu domovem Olympijského parku Plzeň. Než se ale 5. srpna otevře, zbývá zdolat několik tisíc kilometrů. Konkrétně pomyslnou vzádlenost mezi Plzní a Rio de Janeirem. 

K tomu je připraveno hned několik možností. "Je tu pět trenažérů, jsou tu dva cyklistické, dva eliptické, které zná veřejnost jako orbitrek, a jeden veslařský. Kromě trenažérů je tu běh kolem katedrály. Udělali jsme okruh, který má přesně 300 metrů. Poslední variantou je GPS treking, což znamená, že kdokoliv sem přijde s tachometrem nebo GPS, tak mu ji tady vynulují, zkontrolují a na konci tréninku vzdálenost zapíšou a bude přičtená také," přibližuje triatlonista Přemysl Švarc, který takzvanou Cestu do Ria pořádá spolu s městem.

Zdolávat kilometry mohou všichni každý den od 10 do 20 hodin a to až do 5. srpna, kdy odstartuje olympiáda a v Plzni se otevře i samotný olymijský park. "Nejpozději to je do 5. srpna včetně, to musí být zdolaná vzdálenost 9800 kilometrů. Když se to nepodaří, tak já za sebe jako olympionik udělám všechno pro to, abych sem dostal profesionální sportovce, kteří vyjedou na kole, aby to dotáhli. To je poslední záchranná varianta, ale já spíš předpokládám, že bychom to mohli ujet dřív, abychom si pak odpočinuli před samotnou olympiádou," dodává Přemysl Švarc.

Jako první obsadili trenažéři vybraní zástupci v čele s primátorem Martinem Zrzaveckým a radním pro sport Michalem Dvořákem. Do zdolávání se nicméně nakonec zapojila hned řada kolemjdoucích, včetně školáků z Mrákova na Domažlicku, kteří byli v Plzni na výletě (viz fotogaleri). Ti mimo jiné využili vzácnou příležitost, když se na zahájení Cesty do Ria přišel podívat šéf HC Škoda Plzeň Martin Straka, a s hokejovou legendou pořídili hned několik fotek.

Uběhnuté, ujeté i jinak získané kilometry se budou postupně sčítat a zveřejňovat se bude i seznam těch, kteří se aktivně zapojili. Vše bude přehledně aktualizováno na webu Olympijského parku Plzeň.

Na zahájení Cesty do Ria se premiérově představila olympijská kolekce, město převzalo speciální vozy...

Krom jiného byla během oficiálního startu cesty představená olympijská kolekce oblečení a město oficiálně převzalo také tři vozy v olympijských barvách, které poskytlo Autocentrum Jan Šmucler. "My jsme pro tuto příležitost vybrali tři vozy značky Škoda z toho důvodu, že Škoda je dlouhodobě partnerem Českého olympijského výboru a Autocentrum Jan Šmucler je už poněkolikáté partnerem města a Plzeňského kraje u akcí, které jsou spojené s olympiádou," vyvsětluje ředitelka Autocentra Jan Šmucler Martina Šmuclerová.

I ona navíc přidala ke zdolání cesty několik stovek metrů na orbitreku. "Je to určitě fajn, je to hezká příležitost. Jak mě nabádali, tak bychom sem měli nahnat všechny zaměstnance, abychom se do Ria dostali. Někteří by to určitě mohli vyzkoušet, protože mezi našimi zaměstnanci je spousta sportovců, kteří se účastní různých maratonů a jiných soutěží, takže myslím, že někdo by se mohl zúčastnit," doplnila ředitelka autocentra.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24