Plzeň odklepla investice v řádech desítek milionů do sportovišť, zoo i škol

24.04.2018 12:51

Na desítky milionů se mohou těšit nejrůznější sportovní kluby v Plzni, ale také školy nebo zoologická zahrada. Vedení města schválilo rozdělení přebytku hospodaření.

foto-qap-cz (3)

Celkově je přebytek za hospodaření loňského roku skoro 337 milionů, přímo magistrátu připadá 239 milionů, zbytek je obvodů. Zastupitelé už o penězích rozhodli. Finanční podpora bude směřovat do sportovišť, školám, ale například i do zoo.

"Jednu z nejvyšších částek, konkrétně 47,6 milionu korun, bychom rádi využili pro zimní stadion. Konkrétně na vybudování ubytovacího zařízení včetně tělocvičny, jež je podmínkou licence hokejové akademie. Ubytovna bude sloužit pro hráče akademie a zároveň mládežnickým kategoriím soupeřů při mistrovských utkání či v době pořádání turnajů,“ říká ekonomický náměstek Pavel Kotas. Celková investice by se měla pohybovat kolem 72 milionů korun, v rámci městského fondu rozvoje a rezerv už je na akci blokováno 25 milionů korun.

Částka 18,3 milionu korun byla vyčleněna na sportoviště ve Skvrňanech v areálu 15. základní školy. Peníze jsou určeny na výstavbu tréninkových hřišť pro fotbalovou akademii. "Vznikne fotbalové hřiště s přírodní trávou včetně zavlažování, speciální rozcvičovací plochy s umělým povrchem včetně nezbytných terénních úprav. V rámci fondu rozvoje a rezerv budou uvolněny blokace na tuto akci ve výši 24,8 milionu korun,“ doplnil Pavel Kotas.

Podpořeny budou i menší opravy a vybudování zázemí na již fungujících sportovištích. Po závěrečném jednání u primátora města byly navrženy pro SK Plzeň 1894 o. s. další tři miliony korun na rekonstrukci hřiště s umělým povrchem, kofinancováním státní dotace Plzeň pomůže vzniku dvou tréninkových hřišť pro tento fotbalový tým. Podpořeno bude také vybavení fotbalového stadionu ve Štruncových sadech komponenty systému Plzeňské karty. To umožní zavést na stadionu projektu "chytrých permanentek na bázi Plzeňské karty“. Na stadionu budou také obměněny čtecí zařízení na turniketech tak, aby byla schopna číst nejen čárové kódy, ale i QR kód a v budoucnu NFC technologii.

Novinek se dočká ale také například statek Lüftnerka v areálu zoo. Zahrada získá 4 a půl milionu na stavbu unikátního dětského hřiště na statku Lüftnerka, které vznikne na půdě horní budovy statku. Kromě toho má v plánu i stavbu stromového domku v koruně mohutného dubu. Více než pět milionů korun půjde na opravy v plzeňských základních školách, dále pak 6,5 milionu korun na rekonstrukci dalších neobsazených městských bytů. V plánu jsou ale i další akce.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24