QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň oslaví 28. října opět ve velkém! Co se chystá?

27.10.2016 8:32

Už v pátek 28. října bude v Plzni znovu hodně rušno. Chystají se opět velké oslavy, které přinesou řadu mimořádných akcí. Čtěte podrobnosti!

FOTO_Pavel Němeček (36)

Oslavy vzniku Československa jsou v Plzni každý rok zejména ve znamení mimořádně zlevněných vstupů na nejrůznější zajímavá místa. Za symbolických 28 korun nebo úplně zdarma se otevře celá řada turistických cílů i institucí.

"Plzeň bude touto formou slavit vznik Československé republiky už pojedenácté, poprvé nabídla Průvod světel, ohňostroj i symbolické vstupné v roce 2006. Je skvělé, že se do programu zapojuje stále více místních subjektů, letos se jich na akci podílí na tři desítky, připravily rozličné vyžití pro rodiny s dětmi i jednotlivce,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Jako každý rok se otevře například Luftova zahrada, Památník obětem zla v Hruškově meditační zahradě, uskuteční se komentované prohlídky radnice, Měšťanské besedy, Velké i Staré synagogy, Muzea knihtisku, Moving Station a čistírny odpadních vod v Jateční ulici nebo letos nově úpravny vody na Homolce. "Zájemci mohou navštívit muzea, galerie, plzeňské historické podzemí, DinoPark, zoo a oblíbenou experimentální stanici Techmania Science Center včetně 3D Planetária. Pestrou programovou nabídku letos nově doplňují prohlídky obou budov Divadla J. K. Tyla, tedy Velkého divadla a Nového divadla, i originální prohlídky města,“ řekl Martin Baxa.

Dobré jídlo, lampionový průvod i ohňostroj...Program poběží až do večera

"Po loňském úspěchu se v areálu DEPO2015 otevře gastronomická tržnice DEPO Street Food Market s výběrem jídel od našich prababiček a jídel tradičních receptů mezinárodní kuchyně. V rámci projektu Skryté město se uskuteční sousedské procházky akcentující netradiční pohled na Plzeň a kulturní centrum Papírna otevře kreativní dílny pro děti i dospělé. Mohou se tady bavit při výrobě pohlednic, podzimních dekorací, mýdel, svíček a přiučit se při ukázkách patinování či renovaci starého nábytku,“ doplnila vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová.

Otevřou se také sportoviště, například na zimním stadionu si bude možné zabruslit v malé tréninkové hale a plavecký areál na Slovanech a bazén na Lochotíně umožní jít si dopoledne zaplavat.

Celodenní oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka v 17 hodin a následně od 18 hodin Průvod světel, který vyvrcholí v 18:30 tradičním ohňostrojem na náměstí Republiky.

Podrobný program najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24