QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň si během oslav vzniku republiky připomene slavné rodáky

18.08.2018 15:00

Kreslíře a ilustrátora Bohumila Bimbu Konečného, fotografa Viléma Heckela a herce Miroslava Horníčka přiblíží velké výstavy a další akce.

Horníček

Kreslíř a ilustrátor Bohumil Bimba Konečný, fotograf Vilém Heckel a herec, spisovatel, režisér a výtvarník Miroslav Horníček – to jsou tři osobnosti, které se narodily v roce 1918 v Plzni. V rámci celoročního projektu Plzeň 2018 přiblíží tuto trojici obsáhlé samostatné výstavy a další akce.

Jako první bude od 4. října 2018 do 27. ledna 2019 v Západočeském muzeu k vidění výstava VILÉM HECKEL 100. Představí tvorbu tohoto výjimečného fotografa v kontextu s jeho životní cestou, která skončila tragicky v roce 1970 při expedici na horu Huascarán. Svými fotografiemi Vilém Heckel přiblížil vzdálené vrcholy a zapomenuté kouty světa širokému publiku. Jeho tvorba obsahuje i průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie a záznamy vysokohorských expedic. Na výstavě bude přes 100 snímků, z nichž některé nebyly dosud zveřejněny i fotografovy osobní věci.

„Se sestavením životního příběhu Viléma Heckela mi pomáhá nejen jeho dcera Helena, ale i jeho sestra Milada a přátelé z řad horolezců. Nejtěžší při přípravě retrospektivní výstavy bylo vybrat fotografie z jeho archivu, který čítá přes 70 000 snímků,“ říká za organizátory Markéta Formanová.

Sté narozeniny všestranného umělce Miroslava Horníčka připomíná v Plzni řada akcí po celý rok. Studijní a vědecká knihovna chystá na září Literární festival věnovaný právě Miroslavu Horníčkovi, Divadlo Pluto zve v listopadu na festival divadelní. Jeho životem a tvorbou nás provede výstava v mázhauzu radnice. K vidění bude od 2. do 23. listopadu.

Poctu Miroslavu Horníčkovi chystá na listopad i Divadlo J. K. Tyla, které po něm v den jeho 100. narozenin, 10. listopadu 2018, slavnostně pojmenuje foyer Malé scény Nového divadla a odhalí jeho bustu. Ve Velkém divadle se pak odehraje vzpomínkový Galavečer k poctě Miroslava Horníčka v režii Antonína Procházky.

Od 6. prosince 2018 do 20. ledna 2019 se Plzeňané budou moci v Galerii Jiřího Trnky podrobně seznámit s  kresbami i životním osudem třetího ze slavných rodáků Bohumila Konečného - Bimby. Tento výjimečný malíř a ilustrátor byl mistrem dobrodružných ilustrací a kreseb krásných žen. Je známý jako ilustrátor knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, je  i autorem řady reklamních plakátů.

"Poprvé jsou součástí výstavy originály z knižních výborů Otakara Batličky z konce 60. let a také z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let nepřístupné v zapečetěném bytě Jaroslava Foglara,“ upozorňuje kurátor výstavy Jan Hosnedl.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24