Plzeň si připomene dobytí Mansfeldem. Centrum obsadí mušketýři

06.11.2018 20:42

Výročí dobytí Plzně stavovskými vojsky přiblíží rekonstrukce této historické události v centru města. Chystá se také polní bitva na břehu Radbuzy.

mušketýři

Plzeň si připomíná 400 let od dobytí stavovskými vojsky generála Petra Ernsta Mansfelda. Po více než dvouměsíčním obléhání prorazili Mansfeldovi muži dne 21. listopadu 1618 hradby v dnešní Dřevěné ulici a vnikli do města. Plzeň se vzdala a zaplatila obrovské výpalné.

Výročí významné historické událostí přiblíží od pátku 16. do neděle 18. listopadu  její rekonstrukce v centru Plzně. "V Proluce v Křižíkových sadech proběhne několik představení. Návštěvníci uvidí  také dobytí Dřevěné ulice, kapitulaci na náměstí a v nedělí polní bitvu na břehu řeky Radbuzy,“ sděluje za organizátory ze spolku šermířů a přátel historie Plzeňští Petr Merxbauer.

Dochované hradby v Proluce doplní dřevěná kulisa a diváci uvidí hranou rekonstrukci dobývání v pátek od 20 hodin, v sobotu pak od 11 a 17 hodin. Dobývání Dřevěné ulice začne v sobotu ve 14 hodin, kdy zde protestanti zaútočí na obránce a dostanou se až na náměstí Republiky.

Historickým centrem navíc projdou dva průvody s pochodněmi. "V pátek od 19 hodin budou pochodovat ulicemi obránci, v sobotu ve stejný čas uvidí zájemci průvod dobyvatelů, kteří dojdou před radnici, kde bude Plzeň kapitulovat. V čele vojska pojedou důstojníci na koních,“ dodává Petr Merxbauer.

Na nedělní poledne je připravena velká polní bitva v parku U Ježíška. Stavovská vojska budou dobývat dělostřeleckou baštu.

Návštěvníci se mohou v sobotu  těšit i na doprovodný program mezi představeními a také na bohaté tržiště. Navíc bude možné za zvýhodněných podmínek zavítat do plzeňské zbrojnice, muzea církevního umění a pivovarského muzea. "K tomu je třeba mít Mansfeldovu kartu, která současně poslouží jako vstupenka na tribunu v Proluce. Zájemci ji zakoupí na webu Plzeňské vstupenky, v Muzeu strašidel nebo přímo na akci,“ uzavírá Petr Merxbauer.

Do Plzně se sjedou vojáci z celé naší republiky a také ze zahraničí. Dorazí jednotka ze Skotska, Maďaři, Poláci i Němci.

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24