QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň už chystá Slavnosti svobody 2018! Conovy of Liberty nebude chybět

16.11.2017 13:55

Slavnosti svobody 2018 už mají daný termín a rýsuje se také program. Jisté je, že Conovy of Liberty opět bude. Jednání města s historickými kluby dopadla dobře.

DSC05633

V příštím roce proběhnou Slavnosti svobody 4. až 6. května. Samotným oslavám bude předcházet i mimořádná show. Convoy of Liberty projede městem v sobotu 5. května.

Už 1. května bude plzeňský amfiteátr hosti velkou Australian Pink Floyd show. 3. května pak proběhnou Plzeňské rozhovory v režii Západočeské univerzity a také vernisáž výstavy ke 100. výročí 16. obrněné divize americké armády, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně. Hlavní program pak nabídne v pátek 4. května koncert amerického Count Basie Orchestra, v sobotu 5. května Convoy of Liberty a v neděli 6. května tradiční pietní akty.

Hlavním slavnostním dnem je každoročně 6. květen. I v příštím roce přinese hlavním pietní akt, ten proběhne v 16 hodin u památníku Díky, Ameriko! Těchto událostí se účastní veteráni USA a Belgie a tradičně i velvyslanci Belgického království a Spojených států amerických. "V roce 2018 nám 6. května, tedy datum osvobození Plzně americkou armádou, připadá na neděli a z tohoto důvodu jsme se rozhodli po jednání se zástupci klubů vojenské historie výjimečně změnit termín Convoy of Liberty a přesunout ho na sobotní dopoledne,“ uvedla Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který má Slavnosti svobody na starost.

V tomto týdnu proběhla pod vedením primátora města schůzka se zástupci klubů vojenské historie, kteří na konvoji s městem spolupracují. Všichni účastníci byli seznámeni s návrhem programu a společně projednali i organizační záležitosti. "Jednání se zúčastnili zástupci Plzeňského Military Car Clubu, Klubu 3. Armády Plzeň, Vehicle Club WW II, Klubu 16. obrněné divize, Klubu vojenské historie Tommy and Yankee, Army Club – The Czech regiment, Klubu 4. obrněné divize Plzeň, KVH JTF Raiders, Klubu 26. pěší divize Plzeň a Patton Memorial Pilsen,“ přiblížil Jan Engler z magistrátního odboru prezentace a marketingu.

Conovy of Liberty vyjede v sobotu 5. května v 11 hodin ze Sukovy ulice a projede Klatovskou třídou, čelo konvoje pak přijede spolu s veterány na náměstí Republiky. Hlavní pietní akt proběhne v neděli 6. května v 16 hodin u pomníku Díky, Ameriko!, jehož rekonstrukce se připravuje na jaro 2018.

FOTO: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24