QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň vyráží do boje s kůrovcem. Majitele lesů žádá o spolupráci

29.08.2017 7:59

Lesy v Plzeňském kraji ohrožuje kůrovec ve velkém. V některých oblastech už je dokonce stav kalamitní. Na problémy se připravuje i město Plzeň.

ilustrační foto_QAP foto (7)

Nárůst poškozených lesů smrkových lesů kůrovcem se v Plzeňském kraji začal projevovat v průběhu srpna. V lesích v oblastech Domažlicka, Klatovska, Sušicka a Horažďovicka je stav dokonce kalamitní.

"Ani na ostatním území Plzeňského kraje nelze jeho výskyt podceňovat. Je tedy nutné, aby všichni vlastníci lesa vyvinuli maximální úsilí k zabránění dalšího šíření kůrovce," říká Marie Fialová z plzeňského magistrátu.

"Vzhledem k prudkému nárůstu objemu dřevní hmoty napadené kůrovcem v krátkém časovém období očekáváme problémy s těžbou kvůli nedostatku kapacit, ale i s odvozem vytěžené dřevní hmoty, která zřejmě nebude mít dostatečný odbyt.  Přesto nelze v boji proti kůrovci polevit,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová.

Vedoucí odboru upozornila, že provádět opatření k ochraně lesa je povinností vlastníka lesa. Jejich neplnění je přestupkem podle lesního zákona a vlastník lesa se vystavuje možnému postihu ze strany orgánů státní správy lesů.

Město Plzeň obhospodařuje lesy v celkem 52 katastrálních územích, která se nacházejí v působnosti obcí s rozšířenou působností Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice.

Vlastníci lesa by měli přijmout opatření:

  • Veškeré kapacity přednostně soustředili na důsledné vyhledávání nově napadených stromů a jejich včasnou a účinnou asanaci.
  • Nemanipulovali s napadeným dřívím, pokud v něm vývoj kůrovce dosáhl stádia kukly a mladého brouka, protože hrozí reálná hrozba odpadávání kůry a šíření kůrovce při manipulaci a odvozu tohoto dříví. Toto dříví je tedy nutné neodkladně účinně asanovat (mechanicky, chemicky) .
  • Pokud není možný včasný a plynulý odvoz vytěženého dříví ke zpracování, aby bezodkladně účinně asanovali (mechanicky, chemicky) veškeré kůrovcem napadené (popřípadě také pro kůrovce atraktivní) dříví, které zůstává na skládkách v lese i v jeho širším okolí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24