Plzeň zažije poprvé Drillfest, špičkovou přehlídku čestných stráží - FOTKY, VIDEO

23.05.2017 13:46

Plzeň se poprvé v historii stane dějištěm exkluzivního exhibičního vystoupení čestných stráží armád hned několika zemí. Unikátní podívaná se odehraje na náměstí Republiky.

drillfest
drillfestdrillfest2drillfest4drillfest5drillfest3

Exhibiční vystoupení jednotek čestných stráží armád středoevropského regionu se v Plzni odehraje u příležitosti Dne ozbrojených sil ČR. V pořadí půjde už o 11. ročník akce, která se ale poprvé v historii přesouvá z Prahy do západočeské metropole.

V minulosti byla unikátní přehlídka vždy k vidění jen v české metropoli, kde se v průběhu uplynulých ročníků konala buď na Staroměstském nebo Václavském náměstí. Tentokrát se desítky vojáků z čestných stráží předvedou v historickém centru Plzně. Drillfest proběhne 22. června a představí se na něm čestné stráže nejen z naší armády, ale i z Maďarska, Německa, Polska a Slovenska. Po loňské premiéře se také v Plzni předvede Čestná stráž prezidenta Slovenské republiky.

Původně měl Drillfest proběhnout již v rámci Slavností svobody, nakonec ale bude diváky lákat jako sólová akce. "Jsem přesvědčen, že půjde o nevšední zážitek. Opět budeme moci ukázat, že Plzeň je moderní, otevřené město, které žije. Těší mě také, že Drillfest je pojatý i jako příležitost připomenout Plzeň jako město se slavnou vojenskou historií,“ říká primátor Martin Zrzavecký.

V úvodu exhibiční přehlídky vystoupí Ústřední hudba Armády ČR, která je celosvětově uznávaná jako vrcholné dechové koncertní těleso. Následovat bude série jednotlivých exhibičních vystoupení doprovázených reprodukovanou hudbou. Za přesným a zručným zacházením s puškami a náročnými pochodovými sestavami se stojí hodiny tvrdého tréninku. Vojáci své choreografie většinou nacvičují ve svém volném čase. "Podobné exhibice lidé nemají příležitost vidět při oficiálních akcích, ale jen při zcela výjimečných, jako je tato,“ uvedl plukovník Milan Virt, velitel Posádkového velitelství Praha. Slavnostní nástup jednotek začne v 15:50 hodin, první exhibiční vystoupení začne v 16:05 hodin a ukončení se předpokládá v 18:30.

 

FOTO, VIDEO: Posádkové velitelství Praha

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24