QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo se chlubí novou velbloudí slečnou. Dostala jméno Anissa - FOTKY

10.05.2017 18:32

V polovině letošního března přišlo na svět v pořadí devátenácté velbloudí mládě plzeňské zoo. Teď se samička dočkala křtin, jmenuje se Anissa...

krtiny-velbloudice-anissy-10-5-2017-km (54)
krtiny-velbloudice-anissy-10-5-2017-km (54)IMG_9701

Devatenácté plzeňské velbloudě přišlo na svět 18. března. Jde o potomka velbloudice Goldie a samce Mulisáka. Ve středu 10. května proběhly křtiny, při kterých nové mládě plzeňské zoo získalo jméno Anissa. Kmotrem se stal primátor Martin Zrzavecký.

V odchovu velbloudů je plzeňská zoo poměrně dost úspěšná. "Od návratu z azylu v roce 2010, kdy probíhala výstavba afrických a asijských expozic a vzniku nové expozice, přivádí Goldie každým druhým rokem krásné mládě," potvrdil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Moderní kapitola chovu velbloudů dvouhrbých je zajímavá a bohatá na přírůstky. Zahájil ji v srpnu 1994 ústecký samec Haštal a dále liberecké samice Goldie a Gappa. Goldie se narodila v Liberci v roce 1994, současný samec Mulisák v Brně v roce 2002.

"Většina jejich mláďat, počínaje Josefínou, byla slavnostně pokřtěna. Haštala po čase vystřídal kvůli osvěžení krve brněnský samec Mulisák, který je zde dosud. Dvouhrbých velbloudů bylo již v Plzni chováno 36 jedinců, z toho 19 zde přišlo na svět," dodává mluvčí zoo s tím, že posledním mládětem byla Georgína z roku 2015 a poslední akvizicí zlínská samice, která dorazila zjara téhož roku.

Stádo je v současné době pětičlenné. Plzeňská zoo chovala v historii i velbloudy jednohrbé, které ale nerozmnožila.

FOTO: Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24