Plzeňské hospody budou hostit roadshow Pilsner Festu, startuje o víkendu

12.10.2018 13:53

Oslavy uvaření první várky Pilsner Urquell říjnovým festivalem v Plzni neskončily. Teď startuje roadshow po vybarných hospodách. Přinášíme podrobnosti!

Pivo

Pilsner Urquell slaví 176 let od uvaření první várky. Oslava narozenin zlatého ležáku, který dal jméno celosvětově nejoblíbenější pivní kategorii, začala tradičně na Pilsner Festu. Navazuje na ni roadshow, která probíhá od 11. října do 3. listopadu v hospodách a restauracích ve vybraných městech po celé České republice.

Na putovní roadshow připomínající zrod plzeňského ležáku je letos pro návštěvníky přichystaná novinka v podobě Pilsner Urquell retro auta s výčepem. Hosté vybraných restaurací se potkají se sládkem Plzeňského Prazdroje, který na místě slavnostně narazí dřevěný sud s nefiltrovaným plzeňským ležákem. "Návštěvníci si tak budou moci dopřát nefiltrovaný a nepasterizovaný Pilsner Urquell, stejný jako ve sklepích plzeňského pivovaru,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

O čepování piva se postará zkušený výčepní, účastník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Lidé si také mohou zasoutěžit ve skládání dřevěných sudů, poslechnout si živou kapelu a zakoupit speciální dvoulitrovou odnosku, díky níž si čerstvé pivo Pilsner Urquell mohou vychutnat i doma.

Putovní oslava v Plzni odstartuje v sobotu 13. října v 17 hodin v Restaurantu 12, v 19 hodin navštíví restauraci U Salzmannů a ve 21 hodin Šenk Na Parkánu. Pokračuje pak ve čtvrtek 18. října od 17 hodin v Restauraci Lékárna, v 19 hodin U Malické brány a putování po plzeňských hospodách zakončí v 21 hodin v restauraci Švejk.

Do oslav jsou zapojeny restaurace a pivnice po celé republice. Všichni si připomínají datum 5. října 1842, kdy plzeňští měšťané poprvé uvařili a ochutnali ležák typicky zlaté barvy. Krátce po svém zrodu se Pilsner Urquell začal vyvážet do zahraničí a stal se z něj uznávaný světový fenomén. "Už od svého zrodu je plzeňské pivo originálem, který vaříme ze stále stejných surovin a podle stejné receptury. Více než 70 % piv po celém světě, které se dnes uvaří, jsou piva typu Pils/Pilsner a jsou inspirovány právě pivem Pilsner Urquell,“ přibližuje úspěch Pilsner Urquell Václav Berka.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24