Plzeňské základní školy chystají zápisy do prvních tříd. Míst je dost

19.03.2018 14:54

Už v příštích týdnech se na základních školách v Plzni rozeběhnou zápisy do prvních tříd. Většina z nich nabízí opět registrace přes rezervační systémy.

zápisy do školy plzen (5)

Zápisy do prvních tříd se budou konat od 1. do 30. dubna. Konkrétní termíny si stanovují základní školy, přehled najdete zde. Většina ze škol bude mít opět registrační systém, ve kterém si mohou rodiče vybrat konkrétní termíny.

"V Plzni nám v posledních pěti letech rostly počty dětí přecházejících ze školek do prvních tříd, tento trend ale ustává. Letos očekáváme podobné množství prvňáčků jako loni. Zklidňuje se nám také situace ve školkách,“ říká primátor Martin Zrzavecký.

Rodiče mohou zvolit libovolnou školu, přednostní právo na přijetí mají ale ve školách takzvaně spádových, kde je rozhodující místo trvalého pobytu dítěte.

Letos se zapisují děti, které do 31. srpna 2018 dovrší šestý rok věku. Rodiče nebo zákonní zástupci, kteří s nimi jdou k zápisu, přinesou rodný list dítěte a doklad o jeho trvalém pobytu. "Pokud není dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé, může rodič do 30. dubna požádat o odklad školní docházky. Tato žádost musí být doložena doporučujícím posouzením školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Upozorňujeme, že je povinností rodiče dostavit se k zápisu, a to i tehdy, pokud uvažuje o odkladu povinné školní docházky. To projedná s ředitelem školy a nejlépe v den zápisu požádá o odklad,“ dodala Dagmar Škubalová.

Kapacita základních škol v Plzni je dostatečná. "Máme 16226 míst, přičemž k 1. září 2017 navštěvovalo školy 14072 žáků, volných je tudíž 2154 míst,“ doplnila Dagmar Škubalová.

Vůbec největší základní školou v Plzni je 15. ZŠ ve Skvrňanech s počtem žáků 1058, naopak nejmenší je základní škola v Plzni - Božkově pro přibližně stovku dětí. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24