Plzeňsko bude žít v noci! Chystá se Noc kostelů a Plzeňská muzejní noc

24.05.2018 12:51

V pátek v noci bude na mnoha místech v Plzeňském kraji rušno. Své brány otevírají v netradiční hodinu nejen plzeňské kostely, na noční prohlídky láká také Plzeňská muzejní noc.

Galerie Jiřího Trnky, foto www.uvu-plzen.cz

Noc kostelů již tradičně nabídne pestrý kulturně-duchovní program. Otevřou se věže, sakristie, kaple, křížové chodby, klášterní refektáře či rajské zahrady, které bývají v průběhu roku veřejnosti nepřístupné. 

Kromě největších a nejznámějších církevních staveb v Plzni jako je Katedrála sv. Bartoloměje, kostel sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo kostel sv. Jiří na Doubravce můžete navštívit i řadu dalších kostelů po celém Plzeňském kraji. Vybírat můžete z více než stovky kostelů. Většina kostelů bude otevřena až do půlnoci, seznam kostelů i s programem najdete na oficiálním webu Noci kostelů.

Plzeňská muzejní noc po roce otevře muzea ve večerních hodinách. Jednotlivá muzea zpřístupní zdarma či za zvýhodněnou cenu a pro návštěvníky připraví navíc i kulturní program, prohlídky či netradiční workshopy.

V hlavní budově Západočeského muzea můžete navštívit některou ze stálých expozic – například zbrojnici či Umělecké řemeslo / Užité umění. V ateliéru vás čeká paleontologie naživo, v expozici Historie tisk na replice historického lisu. Během celého večera budou také probíhat komentované prohlídky muzejní knihovny. Otevřeno bude od 19 do 23 hodin.

Národopisné muzeum Plzeňska ve stejném čase představí doprovodné programy k výstavám, kovářský workshop či nové expozice obchodu koloniálním zbožím z konce 19. století. Večer budou dokreslovat Lidové muziky z Chrásu a těšit se můžete na prodej řemeslných a rukodělných prací.

Nejen s dětmi můžete navštivit Muzeum loutek. Nabízí výstavu k 90. výročí Loutkového divadla V Boudě nebo expozici Příběh na niti.

Otevřeno bude od 18 do 22 hodin a vstup bude zdarma.

Dále se otevře Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, Západočeská galerie města Plzně, Galerie Jiřího Trnky, Galerie Ladislava Sutnara, Pivovarské muzeum, Plzeňské historické podzemí, DEPO 2015 či Český rozhlas Plzeň. Podrobný program Muzejní noci naleznete zde.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24