QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňskou zoo ovládne duch Japonska! Chystají se Dny japonské kultury

18.05.2018 9:57

Japonská bojová umění, ale také bonsaie nebo tradiční gastronomie. To všechno a ještě mnohem víc nabídnou Dny japonské kulutry, které proběhnou už o víkendu.

dny japonské kultury

V sobotu 19. a v neděli 20. května se vrátí do Zoologické a botanické zahrady města Plzně tradiční japonská kultura, bojová umění a gastronomie.

Program 14. ročníku Dnů japonské kultury nabídne v době od 10 do 17 hodin návštěvníkům pestrou přehlídku samurajských soubojů v podání skupiny GORIN, lukostřelby KJÚDO, výroby tradiční keramiky raku, tvorby různých typů ikeban, krásu bonsaí ze sbírky jejich předního pěstitele Jaroslava Glasera ze Staňkova, japonských šachových partií SHAGI a bojového umění. Nedělní návštěvníci budou mít navíc možnost obdivovat v dopolední a odpolední ukázce pravý japonský čajový obřad ve špičkovém podání Školy Urasenke Praha. 

Speciality japonské kuchyně budou mít zájemci možnost nejen ochutnat, ale podívají se i na to, jak vznikají a jaké suroviny se k jejich přípravě používají. 

Novinky loňského ročníku – vystoupení dvou plzeňských zájmových uskupení BUDÓ – Cesta mečem a KARATEDÓ Steklý – se těšily loni u návštěvníků velkému zájmu – nemohou proto chybět ani letos.

"Novinkou tohoto ročníku je tvorba ikeban přímo před zraky návštěvníků v podání zahradnic Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Jejich výtvory při jubilejním X. ročníku ocenil i tajemník japonského velvyslanectví v ČR. Premiérová bude též účast žáků Odborné školy výroby a služeb v Plzni. Budoucí kuchaři se pochlubí ukázkami japonské sladké kuchyně a zahradnice rovněž tvorbou ikeban," láká František Hykeš ze zoo.

Vzhledem ke stavebním úpravám Tropického pavilonu se letošní Dny japonské kultury konají na Lochotínském amfiteátru. Pro návštěvníky bude přístupný pouze ze zoologické a botanické zahrady, s níž bude propojen koridorem.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24