Plzeňský Prazdroj uvařil se studenty Sametový ležák. K mání bude i v Plzni

30.10.2019 12:57

Takzvaný "Sametový ležák" z varny Plzeňského Prazdroje bude v listopadu k mání v řadě hospod a restaurací. Sládci plzeňského pivovaru ho uvařili spolu se studenty.

Studenstká volba 2 (1280x853)

Sládci Plzeňského Prazdroje spolu se studenty pivovarnictví uvařili speciální pivo k oslavám Mezinárodního dne studenstva a k výročí 30 let od Sametové revoluce. Sametový ležák symbolicky pracuje s datem 17. 11. 1989 a lidé si jím budou moci připít během listopadu v hospodách, které nabízejí Volbu sládků.

"Chtěli jsme připomenout důležitou roli studentů, jejichž listopadová demonstrace před třiceti lety definitivně nastartovala demokratické změny. Proto jsme se rozhodli uvařit pivo s těmi, kteří studují dnes. Oslovili jsme studenty oboru biotechnologie z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze i ty ze Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Podskalské ulici, zda by s námi chtěli uvařit pivo k uctění Sametové revoluce,“ říká Daniel Urban, sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v roce 1989 sám studentem oboru kvasná technologie a výroba piva na střední škole Podskalská v Praze.

Receptura ležáku symbolicky odkazuje přímo k 17. listopadu 1989. "Sametový ležák je jedenáctka, jeho barva má 17 jednotek ECB a je to tedy světlé, pěkně syté pivo. Na stupnici hořkosti má 30 jednotek, přesně tolik, kolik let uplynulo od Sametové revoluce. Jde o střední hořkost, která se krásně hodí k symbolické stupňovitosti i barvě. A aby symbolika byla úplná, uvařili jsme celkem 1989 hektolitrů tohoto piva,“ říká Daniel Urban. K výrobě ležáku sládci a studenti použili dva české chmele – Rubín a Harmonie, které mu dávají mírnou bylino-chmelovou vůni.

Pivo se vařilo hned na třech místech – v Plzeňském Prazdroji a také ve zkušebních varnách obou škol. Z každé školy se vaření zúčastnili čtyři studenti starší osmnáct let. "Tohle byla ideální forma přípravy pro profesi budoucího sládka, měli jsme možnost vidět reálný provoz ve velkém pivovaru. Já ho zároveň mohl porovnávat s vlastními zkušenostmi z domova, kde si vařím pivo, především speciály jako IPA nebo Summer Ale,“ komentuje vaření František Szilvási, student navazujícího magisterského studia, obor biotechnologie a bioinženýrství na VŠCHT Praha, který se společného vaření účastnil.

"Touto netradiční spoluprací jsme zároveň chtěli ukázat, že i v dnešní době je o tradiční české řemeslo sládka zájem, a to nejen mezi vysokoškoláky, ale i středoškoláky,“ říká Oldřich Koza, pedagog na Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská.

Speciální pivo uvařené ke dni studentstva a třicátému výročí sametu mohou lidé ochutnat v listopadu ve zhruba 1 500 hospodách a restauracích po celé České republice, ve kterých je v nabídce Volba sládků. Bližší informace jsou na webu www.volbasladku.cz.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24