QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský Prazdroj zahájil opravu své jedinečné Jubilejní brány

09.08.2018 19:16

Plzeňský Prazdroj ve středu začal s renovací svojí dominanty - Jubilejní brány. Restaurátorská obnova této mimořádné památky potrvá až do letošních Vánoc.

jubilejní brána historická

Jubilejní brána je symbol pivovaru i jeho světového úspěchu. Jedinečná památka byla postavená před 125 lety, a stala se nedílnou součástí ochranných známek. Pivovar ji opravuje především z důvodu eroze a poškození kamene, ze kterého je postavena a který je náchylný k tvorbě černých krust pod vlivem zplodin městského provozu i povětrnostních vlivů. Opravy potrvají do Vánoc.

Během rekonstrukce budou zpevněny jednotlivé kameny, odstraní se staré a již dosloužilé vysprávky, restaurátoři povrch brány včetně soch vyčistí a provedou barevné retuše. „Po celou dobu rekonstrukce bude brána zakryta lešením, z ulice však bude umístěna síť s jejím vyobrazením. Vjezd do areálu bude zajištěn vždy jedním z oblouků, stejně tak bude fungovat po celou dobu alespoň jeden z vchodů pro pěší návštěvníky pivovaru, bohatého kulturního programu Léto v Prazdroji nebo letošního Pilsner festu,“ říká Petr Tůma, který má na starosti péči o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. 20. prosince by pak brána měla doznat znovu své autentické podoby.

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892 u příležitosti padesátého výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, dokončena byla v roce následujícím. Od roku 1926 je brána součástí dodnes používané ochranné známky piva Pilsner Urquell.

Hned po svém dokončení se stala neodmyslitelným symbolem pivovaru, který znají milovníci plzeňského piva po celém světě. Poslední oprava se uskutečnila před 18 lety.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24