Po osmi letech velký úspěch! Plzeňská zoo hlásí odchov makaka lvího - FOTKY

18.05.2018 12:51

Plzeňská zoo hlásí velký úspěch v podobě odchovu opice makaka lvího. Zadařilo se po dlouhých osmi letech. Podívejte se na fotky zbrusu nového přírůstku zoo!

makak-lvi-macaca-silenus-10-4-2018-km (8),upr
makak-lvi-macaca-silenus-10-4-2018-km (8),uprmakak-lvi-macaca-silenus-11-4-2018-km (8)makak-lvi-macaca-silenus-km (33),upr

Makak lví je v plzeňské zoo chován už od roku 1981. Dlouho se ale odchov nedařil. Prvním samcem, který do plzně přicestoval, byl Mak z liberecké zoo. O jedenáct let později obdržel sice dvě partnerky, ale na mládě už to nebylo.

"Po Makově úhynu se vedení zoo dlouho nerozmýšlelo a během krátkého období dovezlo 6 nových jedinců.  Z nich byly vytvořeny dva páry. Pozoruhodným jevem se po odstranění mříží ve venkovní expozici stala skutečnost, že makakové se nebojí vstupovat do vodního příkopu, kde sbírají různé drobnosti, a to až po krk. Opice se totiž obvykle vodě vyhýbají," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

Po několika letech přišla na svět první mláďata. V roce 1996 se prvoodchovem stala Viki a dva roky později Maki, která potom prožila dospívání v již modernizované nezamřížované velké vnitřní expozici se skalou za sklem. Od té doby se postupně rodila další mláďata, štafetu přebrala Vikina a její patner Wuppi, potom její dcery. Samec Hubert v roce 2001 zemřel, dožil se unikátního věku 30 let. V roce 2010 zaznamenala jejich tlupa stěhování do nového stylového pavilonu v rámci afrických a asijských expozic se samostatným ostrovem jako venkovním výběhem.

"Po další generační výměně je zde nyní dospělý samec Nagar, který přicestoval v roce 2016 z Ostravy, a dvě samice z vlastního odchovu -  Pavlína, matka letošního mláděte, a poslední mládě z minulé generace, Madla. Nejnovější mládě přišlo na svět 16. února letošního roku. Je to po 8 letech od posledního úspěšného odchovu samičky z ledna 2010. Je to pravnouče Miruny, vnouče Vikiny," dodává Martin Vobruba.

Makak lví je snad nejhezčí a jeden z nejvzácnějších makaků. Postaru se také nazývá wanderu (domorodé jméno) nebo opice vousatá. Wanderu dorůstá velikosti 45 až 61 centimetrů, ocas délky 25 až 39 centimetrů je zakončen štětičkou. V dospělosti váží okolo 15 kilogramů. Po 165 dnech březosti mívá 1 mládě, o které pečuje 2 roky. Samice dospívají v 5, samci až v 8 letech. Hlavní potravou jim jsou plody, listí a ořechy.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24