Po Zlaté stezce do zaniklé sklárny i unikátního domu přírody

19.08.2018 11:13

Máme tip na prázdninový výlet, kde se určitě nudit nebudete. Jak se taví sklo, vyrábí vinuté perly nebo formuje sklo nad kahanem? I to se dozvíte na zajímavé akci.

Český les_foto_QAP_CZ
Český les_foto_QAP_CZDům přírody Klenčí pod Čerchovem_foto_QAP_CZEU_Hinweis_CZ_rgblogo_zlata_stezka-page-001ETZ _CZ_rgb

Dvoudenní akce Den Českého lesa na Zlaté stezce vás zavede do bývalé sklárny v krásné přírodě Českého lesa i do domu s unikátní přírodní expozicí.  

Akce Den Českého lesa na Zlaté stezce vás letos zve do zaniklé sklárny Křížová huť u Nemanic na Domažlicku. Kdysi slavnou sklárnu, kde v 19. století pracovalo více než 150 dělníků, připomínají už jen malé kamenné zbytky. V sobotu 25. srpna ale toto místo znovu ožije.

Do Křížové huti se sjedou mistři sklářského řemesla. Předvedou mimo jiné tavení skla v mobilní sklářské peci nebo formování skla nad kahanem. Sklářskému řemeslu se bude věnovat ve své přednášce i známý historik Zdeněk Procházka. Pro návštěvníky je připraven bohatý program – ukázka sokolnictví, živá kapela, dílny a soutěže pro děti, jízdy koňským povozem atd. Program startuje v 10 hodin dopoledne a bude trvat až do odpoledne.

Dům přírody Klenčí pod Čerchovem_foto_QAP_CZ

Akce Den Českého lesa na Zlaté stezce je dvoudenní, v pátek 24. srpna od 15 hodin zve do nedalekého Klenčí pod Čerchovem. V této malebné chodské obci, v objektu bývalé pošty na náměstí, najdete Dům přírody Českého lesa s unikátní přírodní expozicí. Na nádvoří domu přírody bude od 15 hodin připravena prezentace Zlaté stezky, soutěže, kreativní dílny pro děti a tradiční řemesla - keramika, tkalcovství a paličkování. Návštěvníky budou bavit i kapely Roháči a Plavci.

 

Den Českého lesa na Zlaté stezce – pátek 24. srpna od 15 hodin, Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem, sobota 25. srpna od 10 hodin, bývalá sklárna Křížová huť u Nemanic na Domažlicku.

 

EU_Hinweis_CZ_rgbETZ _CZ_rgb

 

 

Zlatá stezka navazuje na stejnojmennou síť stezek v Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny příhraničními stezkami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy). Trasa na území Plzeňského kraje vede z Chodové Plané krajinou Českého lesa přes Domažlice a Kdyni, dále pak krásnou přírodou Šumavy do Kašperských Hor. Tady navazuje na stezku z Jihočeského kraje.logo_zlata_stezka-page-001

 

Více: www.zlatoustezkou.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24