QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podpoře česko-bavorského příhraničí na základě regionální rozvojové studie se daří

14.05.2017 11:38

Už dávno pryč je doba, kdy Čechy a Bavorsko rozdělovala Železná opona. Teď obě strany spolupracují a rozvoj kultury a cestovního ruchu je veliký i díky dohodě českého a bavorského ministerstva.

foto koordinačni misto spoluprace1
foto2foto koordinačni misto spolupracefoto koordinačni misto spoluprace1

Už je to více než rok, kdy ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová s bavorským ministrem financí, zemského rozvoje a vlasti Dr. Markusem Söderem při setkání ve Weidenu slavnostně prezentovali společnou česko-bavorskou rozvojovou studii. Ta pomáhá mimo jiné i ke společnému rozvoji, a to i v oblasti cestovního ruchu a kultury.

České Ministerstvo pro místní rozvoj a bavorské ministerstvo financí přispívají v rámci projektu na tzv. koordinační místo pro přeshraniční management v oblasti kultury a cestovního ruchu. Možná to zní trochu složitě, ale je to velmi jednoduché.

„Propojujeme Bavorsko a Čechy, například propagujeme různé kulturní akce na obou stranách hranice, prezentujeme nejrůznější destinace, zveme lidi z Čech do Bavorska a zase naopak,“ uvádí vedoucí centra Simona Fink.

foto2

Jednotlivým subjektům na obou stranách hranice pak centrum pomáhá například i při žádostech o evropské dotace. „Cílem je rovněž podporovat partnery při podávání žádostí o evropské dotace, například smysluplně najít partnera na druhé straně apod.,“ říká dále Simona Fink.

Příkladem může být plánovaný Týden sousedů, který se bude konat od 28. 6. do 2. 7. 2017 v Bavorské Rudě, za účasti obou ministrů, kde se bude prezentovat 6 regionů – Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj, jakož i Dolní Bavorsko, Horní Falc a Horní Franky.

Právě těchto tří regionů se totiž celkově týká i projekt přeshraniční spolupráce. Spolupracuje se se třemi bavorskými regiony, to jsou Dolní Bavorsko, Horní Falc a Horní Franky.

Díky společnému marketingu, propojování bavorských a českých společností, institucí a organizací, turistických center apod. se nejen navýší počet návštěvníků jednotlivých regionů. „Účastníme se veletrhů, jak v Bavorsku, tak v Čechách, organizujeme tiskové konference a pomáháme suběktům na obou stranách s propagací,“ podotýká Simona Fink.

Velká iniciativa se vyvíjí také v oblasti kultury. Vždyť i kulturní dědictví je často propojené. V minulosti už například koordinační centrum v Bavorsku propagovalo českého velikána Karla IV. a akce konané v roce jeho výročí.  

Koordinační centrum pomáhá hlavně v těchto bodech:

  • Pomoc při navazování  kontaktů a zlepšení spolupráce poskytovatelů služeb v oblasti cestovního ruchu, jako jsou např. organizace  podporující  rozvoj cestovního ruchu v regionech, turistická informační centra, volnočasová zařízení, hotely, restaurace, cestovní kanceláře, kulturní organizace s jejich kulturní nabídkou v česko – bavorském příhraničí.
  • Plánování a realizace informačních a odborných akcí (i o plánovaných projektech) pro vhodné aktéry na obou stranách hranice.
  • V relevantních tematických oblastech realizace doporučení na české straně, která vycházejí z výše uvedené rozvojové studie.
  • Vytváření kontaktů pro realizaci cílů vyplývajících z Rozvojové studie Bavorsko - ČR a koordinace za tímto účelem pořádaných tematických jednání pro české partnerské organizace.

Kontakt: www.mmr.cz

Kontakt na koordinátorku Bavorsko-České přeshraniční spolupráce:

Simona Fink

Koordinierungstelle  Bayern – Tschechien

Grenzüberschreitendes Netzwerkmanagement

ARBERLAND REGio GmbH

Amtsgerichtstr. 6 – 8
D-94209 Regen

Telefon: +49 9921 950 445

Handy:  +49 175 2984895

Handy:  +420 724 888069

E-Mail: fink@arberland-regio.de

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24